- 400 g mąki
- 4-6 łyżek wody
- 3 jajka
- sól
- 2 upieczone buraki
Składniki
Wykonanie
Buraki
nieduże dwa ,lub jeden duży upiec w piekarniku.Przesiać mąkę,
wbić jajka, dodać sól, wodę ,zmiksowane na gladka masę buraki i
zagnieść ciasto. Wywałkować porcjami bardzo cienko i zostawić
do przeschnięcia.Rozwałkowany makaron posypać mąką, zwinąć w
rulon.
Kroić
nożem wąskie paski i rozrzucić na stolnicy. Zagotować osolona
wodę w garnku , wrzucić makaron, zamieszać i gotowac 6-8
minut.Ugotowany makaron odcedzić, a następnie przelać letnią
wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek.:) zamiast buraka i wody można dodac sok buraczany:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com