sobota, 25 lipca 2015

makaron domowy z pieczonym burakiem



    Składniki
  • 400 g mąki
  • 4-6 łyżek wody
  • 3 jajka
  • sól
  • 2 upieczone buraki
Wykonanie
Buraki nieduże dwa ,lub jeden duży upiec w piekarniku.Przesiać mąkę, wbić jajka, dodać sól, wodę ,zmiksowane na gladka masę buraki i zagnieść ciasto. Wywałkować porcjami bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia.Rozwałkowany makaron posypać mąką, zwinąć w rulon.
Kroić nożem wąskie paski i rozrzucić na stolnicy. Zagotować osolona wodę w garnku , wrzucić makaron, zamieszać i gotowac 6-8 minut.Ugotowany makaron odcedzić, a następnie przelać letnią wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek.:) zamiast buraka i wody można dodac sok buraczany:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com