poniedziałek, 20 lipca 2015

Gofry -- cialde








Składniki:
  • 160 g mąki pszennej
  • 15 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g stopionego masła
  • 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • 270 ml mleka
  • kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
    do dekoracji i smażenia
  • 20g miękkiego masła
  • cukier puder,lub miód
Wykonanie
Gofry wg Michaela Roux .Wymieszać w misce mąkę, 15 g cukru, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka. Roztrzepać na gładką masę ,stopniowo dolewając mleko.Dodać ulubiony aromat, przykryć miskę folią i odstawić na 5-10 minut-czas rozgrzewania gofrownicy.Ubić  białka ze szczypta cukru na gęstą pianę.Delikatnie połączyć z ciastem gofrowym.
Gofrownice wysmarować  cienką warstwą masła, nalać ciasto gofrowe łyżka wazową na całą powierzchnię gofrownicy i piec 3-4 minuty.
Smacznego :)


Przepis pochodzi z ksiażki 'jajka-130 prostych przepisów', autor - Michel Roux.       

Ingredienti:

     160 g di farina di frumento

     Zucchero semolato 15g

     pizzico di sale

     50 g di burro fuso

     2 uova, tuorlo e albume separatamente

     270 ml di latte

     qualche goccia di essenza di vaniglia o un po 'di buccia grattugiata di arancia o limone

     per la decorazione e la frittura

     20g di burro non salato, ammorbidito

     zucchero a velo o miele

esecuzione

Cialde di Michael Roux .Wymieszać in una ciotola la farina, 15 grammi di zucchero, il sale, il burro fuso, tuorli d'uovo e 1/3 di latte. , Beat fino a che, a poco a poco aggiungendo gusto preferito mleko.Dodać liscio, coprire la ciotola con pellicola e lasciare riposare per 5-10 minuti di warm-up gofrownicy.Ubić-proteina con un pizzico di zucchero per una spessa pianę.Delikatnie collegarsi con la torta gofrowym.

Ferri da cialda spalmare un sottile strato di burro, versare le cialde pastella Mestolo su tutta la superficie del waffel e cuocere per 3-4 minuti.

Buon Appetito :)



La ricetta è tratta dal libro 'uova-130 ricette semplici', autore - Michel Roux.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com