poniedziałek, 20 lipca 2015

syrop melisa z miętą --- sciroppo melissa menta


Składniki
  • 30-40 gałązek świeżej melisy cytrynowej
  • 10-15 gałązek mięty
  • 2,5 litra wody
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • 3/4 kg cukru trzcinowego

Wykonanie


Melisę i mięte myjemy . Wodę gotujemy z cukrem okolo 30 minut-do rozpuszczenia cukru.Pod koniec gotowania dodajemy ,sok z limonek Do gorącego syropu dodajemy przygotowaną opłukaną melisę i mięte.Przykrywamy i odstawiamy na całą noc do naciągnięcia smaku i koloru.
Rano przecedzamy melisę z miętą , a powstały syrop gotujemy i .gorący rozlewamy do butelek Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5-8 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...