Google+ Followers

wiśniowa frużelina



Składniki:



  • 1kg kg wiśni
  • 1 szkl.cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 4 łużki zimnej wody
  • sok z 1 cytryny
 Wykonanie
Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy i odstawiamy je na 2 godziny aby puściły sok a następnie wstawiamy je na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Owoce gotujemy około 2-3 minuty, po czym powoli dodajemy do nich sok z cytryny i mąkę rozmieszaną z wodą i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce zgęstnieją, zdejmujemy je z ognia.
Gorącą frużelinę przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.  
Smacznego :)