wiśniowa frużelina
Składniki:
- 1kg
kg wiśni
- 1
szkl.cukru
- 4
łyżki mąki ziemniaczanej
- 4
łużki zimnej wody
- sok
z 1 cytryny
Wydrylowane wiśnie
przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy i
odstawiamy je na 2 godziny aby puściły sok a następnie wstawiamy
je na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Owoce gotujemy około 2-3
minuty, po czym powoli dodajemy do nich sok z cytryny i mąkę
rozmieszaną z wodą i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Gdy owoce zgęstnieją, zdejmujemy je z ognia.
Gorącą frużelinę
przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy
15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com