Google+ Followers

Jagodzianki --- Jagody


Składniki

 Ciasto:


  •  1100 g mąki
  •  500 ml mleka
  • * 200 g masła
  •  4 pełne łyżki mascarpone-ok.120-140g
  •  4 jajka
  •  12 łyżek cukru
  •  50 g świeżych drożdży
  •  2 szczypty soli
  •  1,5 litra  jagód 
  •  4-6 łyzki cukru pudru
Lukier:

  • 1 pełna szklanka cukru pudru
  •  2-3 łyzki soku z cytryny
 Wykonanie
Z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki łączymy pokruszone drożdże,które  odstawiamy na około 25 minut do wyrośnięcia.
W miedzy czasie do garnka wlewamy resztę  mleka, , masło,serek  i cukier. Podgrzewamy do chwili aż masło i ser się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając trzepaczką.Przelewamy do miseczki do ostygnięcia  .Do przestudzonego ,ale jeszcze cieplego mleka dodajemy rozbełtane jajka.Do  miski przesiewamy mąkę z solą,dodajemy mleko z jajkami i zaczyn wyrośnięty  . Wyrabiamy mikserem z hakiem okolo 6-8 minut.Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypujemy je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. Gotowe  ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  do wyrośnięcia na około 40-45 minut. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 28 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Zlepiamy mocno bułeczki i odkładamy łączeniem do dołu na około 16-20 minut do ponownego  wyrośnięcia

Jagodzianki pieczemy w 200° C  przez około 15-20 minut (do  zrumienienia) a następnie studzimy je na kratce. Ostudzone bułeczki lukrujemy. u mnie lukrowane i krojone jeszcze ciepłe....można z polowy porcji upiec...:)
Componenti


 Pasta:
* 1100 g di farina* 500 ml di latte* 200 g di burro* 4 cucchiai di mascarpone full-ok.120-140g* 4 uova* 12 cucchiai di zucchero* 50 grammi di lievito di birra fresco* 2 pizzichi di sale* 1.5 L bacche* 4-6 cucchiaio di zucchero a velo ki
Crosta:
* 1 pieno tg Klank zucchero a velo* 2-3 cucchiaio di succo di limone ki

 
EsecuzioneCon 5 cucchiai di latte tiepido, 1 cucchiaio di zucchero e 2 cucchiai di farina unire il lievito schiacciato che lasciare per circa 25 minuti a salire.Nel frattempo la pentola versare il restante latte, burro, formaggi panna e zucchero. Il calore fino a quando il formaggio burro e panna fino a che non si scioglie, di volta in volta mescolando trzepaczką.Przelewamy in una terrina a raffreddare .Per przestudzonego, ma ancora caldo aggiungere il latte ciotola jajka.Do leggermente sbattuto setacciare la farina con il sale, aggiungere il latte, le uova e il lievito invaso. Miscelatore Impastare con gancio per circa 6-8 minut.Jeśli impasto sarà fortemente attaccarsi alle mani, cospargere loro un po 'di farina, ma dovrebbe essere piuttosto morbido e non troppo stretto. Pronto torta di farina cospargere, coprire con un panno e lasciare lievitare per circa 40-45 minuti.Quando la pasta dz ielimy a 28 palle, che poi formano in focacce e al loro ane scambio centro abbiamo messo bacche con zucchero a velo. Noi uniamo i panini stretti e scoraggiare i collegamenti eniem giù per circa 16-20 minuti per risorgereJagodz ianki noi stampiamo a 200 ° C ez filatura circa 15-20 minuti (per il lavaggio) e regimi Stud con loro sulla griglia. Una volta raffreddato, torte glassa. me Glace e affettato ancora caldo ....