wtorek, 14 lipca 2015

Frużelina z czerwonej porzeczki

FRUZELINA Z CZERWONEJ PORZECZKI

Składniki:
1 kg czarnej porzeczki
1 szklanka cukru
1 cytryna sok
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody
Wykonanie



Wykonanie
Owoce umyć i przełożyć do garnka, zasypać cukrem..Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.Dodać sok z jednej cytryny i wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną.Dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia. Frużelina dość szybko gęstnieje,bo porzeczka ma dużo pektyny. . Słoiki wyparzyć, osuszyć.Gorącą frużelinę przekładać do słoiczków ,dokładnie zakręcać i odwracić do góry dnem. Przykryć słoiki kocem i pozostawić do wystygnięcia
Dla pewności- pasteryzować przez 5-6 minut.
,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com