sobota, 18 lipca 2015

wiśnie z lawendą




Skladniki                                                                     
  • 1, 25 kg. dojrzałych wiśni
  • - ok. 300g. cukru
  • 1czubata łyżka kwiatu lawendy
Wykonanie
Wiśnie myjemy i drylujemy. zasypujemy je ok.0,5 szklanki cukru i zostawiamy na noc.Powstały sok odcedzamy do garnka, wsypujemy do niego cukier w proporcji:0,5  kg. cukru na 0,5litr soku i zagotowujemy go na średnim ogniu.Wrzącym sokiem zalewamy wiśnie i ostawiamy je na 12 godzin-na noc.Rano przecedzamy sok .
Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy 3  razy, co 12 godzin. .Do ostatniego gotowania soku ,dodajemy łyżkę kwiatu lawendy.Wiśnie układamy w słoiczkach i zalewamy gorącym sokiem. Pasteryzujemy 10-15 minut.Gorące sloiczki okrywamy kocem do calkowitego ostudzenia:)      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com