Skladniki
- 1, 25 kg. dojrzałych wiśni
- - ok. 300g. cukru
- 1czubata łyżka kwiatu lawendy
Wiśnie myjemy i drylujemy. zasypujemy je ok.0,5 szklanki cukru i zostawiamy na noc.Powstały sok odcedzamy do garnka, wsypujemy do niego cukier w proporcji:0,5 kg. cukru na 0,5litr soku i zagotowujemy go na średnim ogniu.Wrzącym sokiem zalewamy wiśnie i ostawiamy je na 12 godzin-na noc.Rano przecedzamy sok .
Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy 3 razy, co 12 godzin. .Do ostatniego gotowania soku ,dodajemy łyżkę kwiatu lawendy.Wiśnie układamy w słoiczkach i zalewamy gorącym sokiem. Pasteryzujemy 10-15 minut.Gorące sloiczki okrywamy kocem do calkowitego ostudzenia:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com