Składniki
Farsz
0,5
kg ziemniaków (ugotowane, wystudzone)
250
g białego sera
6 cebul (drobno pokrojonych)
pieprz,
sól
olej
do smażenia cebuli
Ciasto
560
g mąki pszennej
300
ml ciepłej wody (1 szklanka)
1
jajko
2
łyżki oleju
100g
oliwy do wody
Dodatkowo
mąka
do podsypywania (podczas wałkowania)
Wykonanie
Farsz
Cebulę
delikatnie smażymy na oleju.
Ugotowane
ziemniaki i ser miksujemy ,lub tłuczkiem do ziemniaków
tluczemy.Doprawiamy farsz sola pieprzem i dodajemy przysmażona
cebulkę-3-4 łyżki.pozostałą cebulę zostawiamy do dekoracji
ugotowanych pierogów.
Ciasto
W
misce wyrabiamy ciasto z mąki, ciepłej wody, soli i jajka, w
trakcie wyrabiania dodając stopniowo olej. Ciasto powinno być
miękkie i elastyczne, odrywać się od ręki.
Wałkujemy na grubość ok. 1-2 mm i wycinać kształt
pierogów. Każdy pierożek po sklejeniu układamy
na suchej ściereczce lub lekko omączonej stolnicy (z wierzchu
przykrywamy pierogi ściereczką, ). Gotujemy posolona wodę z 100g oliwy.
Pierogi
wrzucamy ostrożnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaka)
do wrzącej wody, delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do
dna i zagotowujemy przez chwilę, aż wypłyną na
powierzchnię. Wyjmujemy przy pomocy durszlaka, jednocześnie
odcedzając z wody, kładziemy na talerz i delikatnie polewamy olejem
z przesmażoną cebulką,a po wierzchu polać całość kwaśną
śmietaną.Pycha:)
ComponentiRipieno0,5 kg di patate (cotto, raffreddato)250 g di formaggio bianco 6 cipolle (tritato)pepe, saleolio per friggere le cipolle
Torta
560 g di farina di frumento300 ml di acqua calda (1 tazza)1 uovo2 cucchiai di olio100g di olio in acquaUlterioreFarina per spolverare (quando teli di)EsecuzioneRipienoSoffriggere la cipolla in olio.Patate bollite e miscele di formaggio, o pestello ripieno di patate tluczemy.Doprawiamy con sale e pepe e aggiungere la cipolla-3-4 przysmażona łyżki.pozostałą lasciano le cipolle per decorare gli gnocchi cucinati.TortaIn una ciotola, impastare la pasta con farina, acqua calda, sale e uova, durante l'impasto aggiungendo via via olio. L'impasto deve essere morbido e flessibile, di staccarsi dalla città.Abbiamo stendere ad uno spessore di circa. 1-2 mm e ritagliare la forma di gnocchi. Ogni patty registrato insieme per mettere su un panno asciutto o leggermente omączonej spianatoia (dal coperchio superiore con un panno gnocchi). Far bollire l'acqua salata con olio d'oliva 100 g.Pies gettare cautela (o a turno, oppure utilizzando un colino) in acqua bollente, mescolare delicatamente, in modo da non attacchino al fondo e far bollire per un momento fino a che galleggiano in superficie. Rimuovere con un colino, mentre tendendo dall'acqua, mettere su un piatto e versate delicatamente l'olio dalle cipolle przesmażoną, e versare sopra la parte superiore di tutta acida śmietaną.Pycha :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com