poniedziałek, 27 lipca 2015

pierogi ruskie --- gnocchi


Składniki
Farsz
0,5 kg ziemniaków (ugotowane, wystudzone)
250 g białego sera 6 cebul (drobno pokrojonych)
pieprz, sól
olej do smażenia cebuli

Ciasto



560 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody (1 szklanka)
1 jajko
2 łyżki oleju
100g oliwy do wody
Dodatkowo
mąka do podsypywania (podczas wałkowania)
Wykonanie
Farsz

Cebulę delikatnie smażymy na oleju.
Ugotowane ziemniaki i ser miksujemy ,lub tłuczkiem do ziemniaków tluczemy.Doprawiamy farsz sola pieprzem i dodajemy przysmażona cebulkę-3-4 łyżki.pozostałą cebulę zostawiamy do dekoracji ugotowanych pierogów.
Ciasto

W misce wyrabiamy ciasto z mąki, ciepłej wody, soli i jajka, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo olej. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, odrywać się od ręki.
Wałkujemy na grubość ok. 1-2 mm i wycinać kształt pierogów. Każdy pierożek po sklejeniu układamy na suchej ściereczce lub lekko omączonej stolnicy (z wierzchu przykrywamy pierogi ściereczką, ). Gotujemy posolona wodę z 100g oliwy.
Pierogi wrzucamy ostrożnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaka) do wrzącej wody, delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i zagotowujemy przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy przy pomocy durszlaka, jednocześnie odcedzając z wody, kładziemy na talerz i delikatnie polewamy olejem z przesmażoną cebulką,a po wierzchu polać całość kwaśną śmietaną.Pycha:)                        

ComponentiRipieno0,5 kg di patate (cotto, raffreddato)250 g di formaggio bianco 6 cipolle (tritato)pepe, saleolio per friggere le cipolle
Torta
560 g di farina di frumento300 ml di acqua calda (1 tazza)1 uovo2 cucchiai di olio100g di olio in acquaUlterioreFarina per spolverare (quando teli di)EsecuzioneRipienoSoffriggere la cipolla in olio.Patate bollite e miscele di formaggio, o pestello ripieno di patate tluczemy.Doprawiamy con sale e pepe e aggiungere la cipolla-3-4 przysmażona łyżki.pozostałą lasciano le cipolle per decorare gli gnocchi cucinati.TortaIn una ciotola, impastare la pasta con farina, acqua calda, sale e uova, durante l'impasto aggiungendo via via olio. L'impasto deve essere morbido e flessibile, di staccarsi dalla città.Abbiamo stendere ad uno spessore di circa. 1-2 mm e ritagliare la forma di gnocchi. Ogni patty registrato insieme per mettere su un panno asciutto o leggermente omączonej spianatoia (dal coperchio superiore con un panno gnocchi). Far bollire l'acqua salata con olio d'oliva 100 g.Pies gettare cautela (o a turno, oppure utilizzando un colino) in acqua bollente, mescolare delicatamente, in modo da non attacchino al fondo e far bollire per un momento fino a che galleggiano in superficie. Rimuovere con un colino, mentre tendendo dall'acqua, mettere su un piatto e versate delicatamente l'olio dalle cipolle przesmażoną, e versare sopra la parte superiore di tutta acida śmietaną.Pycha :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...