wtorek, 28 lipca 2015

napoleonka,kremówka --- napoleon, fondente


składniki
   na przepyszne ciasto francuskie
  • 250g mąki pszennej
  • 250g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę
  • pół  łyżeczki soli
  • 125 ml lodowatej wody

Wykonanie..fotki kiepskie ,ale za to smak niepowtarzalny.....
 Mąkę przesiewamy i tworzymy kopczyk. Masło i sól wkładamy do mąki i całość rozcieramy palcami.Kiedy masło staje się ziarniste, stopniowo dodajemy lodowatą wodę i zagniatamy – tylko do połączenia wszystkich składników.Ciasto formujemy w kulę. Blat roboczy delikatnie posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm.Składamy na trzy części i ponownie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm. Ponownie składamy na trzy.Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.Czynność wałkowania i składania powtarzamy jeszcze dwa razy.Ponownie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut
Krem:

  •     3 szklanki mleka
  •     3 żółtka
  •     4 łyżki mąki ziemniaczanej
  •     3 łyżki mąki pszennej
  •     cukier waniliowy
  •     1/2 szklanki cukru pudru
  •     3 łyżki masła

Bita śmietana

  •     230ml śmietanki kremówki
  •     2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •     3-4 łyżki cukru pudru
  •     1,5 łyżeczki  żelatyny

Wykonanie


Dwie szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy zagotować razem. W osobnym naczyniu dokładnie połączyć razem resztę mleka, obie mąki i żółtka i wlać do gotującego się mleka. Całość podgrzewamy do czasu, aż masa zgęstnieje.Odstawić do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem.Do gotowej śmietany ciągle miksując dolewac  pomału rozpuszczona żelatyne .odstawić do lodówki do stężenia.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć zimną masę budyniową, a na wierzch ubitą śmietankę. Całość przykryć drugim blatem. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
gli ingredienti per una deliziosa pasta sfoglia

    
250g di farina
    
250g di burro molto freddo, tagliato a cubetti
    
mezzo cucchiaino di sale
    
125 ml di acqua ghiacciata
Esecuzione

 
Setacciate la farina e creare un tumulo. Mettete il burro e il sale alla farina e tutta palcami.Kiedy strofinare il burro diventa sgranata, aggiungere l'acqua ghiacciata gradualmente e impastare - solo per collegare tutti składników.Ciasto formiamo in una palla. Piano di lavoro Cospargere leggermente di farina e stendere la pasta in un rettangolo di 40 cm x 20 cm.Składamy in tre parti e poi stendere in un rettangolo di 40 cm x 20 cm. Ancora una volta, facciamo in trzy.Owijamy nella pellicola trasparente e mettere in frigo per 20-30 minut.Czynność ripetere il rotolamento e la presentazione di due razy.Ponownie ancora avvolto in pellicola trasparente e mettere in frigo per 20-30 minutiCrema:


        
3 tazze di latte
        
3 tuorli d'uovo
        
4 cucchiai di amido di mais
        
3 cucchiai di farina
        
zucchero vanigliato
        
1/2 tazza di zucchero a velo
        
Di burro 3 cucchiai
Panna montata


        
Di panna da montare 230ml
        
2 cucchiaini di estratto di vaniglia
        
Zucchero semolato 3-4 cucchiai
        
1.5 cucchiaino di gelatina
Esecuzione
Due bicchieri di latte, il burro, lo zucchero e lo zucchero vanigliato a bollire insieme. In una ciotola a parte a fondo unire il latte rimanente insieme, sia la farina e tuorlo d'uovo e versare nel latte bollente. Tutto il calore fino alla messa zgęstnieje.Odstawić raffreddare.
Beh raffreddato, batti la panna con lo zucchero a velo e panna pronto ekstraktem.Do sempre mescolando lentamente versare la gelatina sciolta al frigorifero per .odstawić concentrazione.In un primo momento di massa contro il freddo di pasta put budino e panna montata sulla parte superiore. L'intera copertura secondo contatore. Coprire con un foglio e inserire la notte per lodówki.Następnego il giorno Cospargere con zucchero a velo e tagliare in quadrati.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com