piątek, 25 kwietnia 2014

5 w 1 ciasto

Inspiracja "103 ciasta siostry Anastazji"             Ciasto orzechowe: 1/2 szk. mąki pszennej 1/2 szk. zmielonych orzechów 1/2 szk. cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 33 x 23cm. Piec w temp. 180°C przez 30 minut. Ciasto półkruche: 20 dag mąki pszennej 10 dag margaryny 2 łyżeczki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Dodać śmietanę, szybko wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na czas wykonania pozostałych czynności                                                                                                                                   Masa makowa: 30 dag sparzonego i 3- krotnie zmielonego maku 3 jaja 10 dag cukru aromat migdałowy bakalie (ilość i rodzaj według uznania) Całe jajka ubić z cukrem oraz aromatem, dodać mak. Na końcu wmieszać bakalie.                                                                                                                                                    Masa serowa: 50 dag półtłustego twarogu, 2- krotnie zmielonego 5 jajek 15 dag cukru 10 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat pomarańczowy bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa) Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem. Dodać twaróg, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wmieszać bakalie. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą. Formę o wym. 33 x 23 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto półkruche rozwałkować i ułożyć na dnie formy. Równomiernie rozłożyć masę makową, a na niej masę serową. Piec w temp. 160-180°C przez około 50 minut. Ostudzić.                                                 
Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 szk. cukru 1 galaretka pomarańczowa Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić z cukrem do miękkości. Na koniec dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na placek makowo - serowy. Przykryć ciastem orzechowym. Oblać polewą. Schłodzić.
       
               
                
.