Inspiracja "103 ciasta siostry Anastazji"
Ciasto orzechowe:
1/2 szk. mąki pszennej
1/2 szk. zmielonych orzechów
1/2 szk. cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać
żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i wymieszać. Ciasto
przełożyć do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 33 x 23cm. Piec w
temp. 180°C przez 30 minut.
Ciasto półkruche:
20 dag mąki pszennej
10 dag margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Żółtka
utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Dodać śmietanę, szybko wyrobić ciasto.
Włożyć do lodówki na czas wykonania pozostałych czynności
Masa makowa:
30 dag sparzonego i 3- krotnie zmielonego maku
3 jaja
10 dag cukru
aromat migdałowy
bakalie (ilość i rodzaj według uznania)
Całe jajka ubić z cukrem oraz aromatem, dodać mak. Na końcu wmieszać
bakalie.
Masa serowa:
50 dag półtłustego twarogu, 2- krotnie zmielonego
5 jajek
15 dag cukru
10 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy
bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)
Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem. Dodać twaróg, proszek do
pieczenia oraz mąkę. Wmieszać bakalie. Z białek ubić sztywną pianę,
delikatnie połączyć z masą.
Formę o wym. 33 x 23 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto półkruche rozwałkować
i ułożyć na dnie formy. Równomiernie rozłożyć masę makową, a na niej
masę serową. Piec w temp. 160-180°C przez około 50 minut. Ostudzić.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1/2 szk. cukru
1 galaretka pomarańczowa
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić z cukrem do
miękkości. Na koniec dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać.
Gorącą masę wyłożyć na placek makowo - serowy. Przykryć ciastem
orzechowym. Oblać polewą. Schłodzić.
.