Składniki,
• 500 g mięsa np. szynki cielęcej, udźca cielęcego
• 2 łyżki oliwy
• około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra
• 1-2 cebule cukrowe
• 1-2 łyżka masła lub oliwy
•3-4 ząbki czosneku
• 3 łyżki śmietany 30%
• 2 łyżki mąki
•zioła świeże,sól,pieprz,
Przygotowanie:
Mięso pokroić w poprzek włókien na 1-1,5 cm plasterki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, włożyć mięso i obsmażyć je z każdej strony po około 2 minuty. W razie potrzeby smażyć mięso partiami. Po obsmażeniu odkładać na talerz.Cebulę obrać, pokroić w piórka ,podsmażyć z czosnkiem.
W woku zagotować bulion lub wodę wraz z dodatkami, dodać 4 ziarenka pieprzu na wrzący bulion włożyć mięso. W razie potrzeby wlać więcej bulionu lub wody, tak aby prawie całe mięso było przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu okolo 40-50 minut do miękkości.Gotowe mięso przelożyć na talerarz i polać sosem piernikowym...zdecydowanie moje smaki..pych!!!
Składniki na sos piernikowy:
100g piernika
pół cebuli
2 ząbki czosnku
kilka suszonych śliwek
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki wywaru warzywnego
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
sok z cytryny
sól
biały pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem.
Sałatka z kopru włoskiego
Sałatka jest chrupiąca i bardzo smaczna, polecam.
- papryka czerwona
- koper włoski
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE
Proporcje składników w tej sałatce są całkowicie dowolne,
Jeśli chodzi o koper włoski to wyróżniamy dwie odmiany jedną o wydłużonej i cieńszej bulwie i drugą bardziej okrągłą i grubą. Do tej sałatki bardziej nadaje się ta druga - jest mniej łykowata i ma więcej zielonych liści, które można wykorzystać do przybrania sałatki.
Z kopru odcinamy zielona część część ,usuwamy korzonek i zewnętrzne twarde liście, Calość przekrawamy na pół i tniemy w cienkie paseczki
Tak przygotowane warzywa przekladamy do miski i wrzucamy kilka kostek lodu, ten zabieg sprawi, że warzywa staną się bardziej chrupiące.
Po 10 minutach odcedzamy je i i polewamy sosem zrobionym z oliwy z oliwek i cytryny.
Doprawiamy solą pieprzem
Smacznego.