czwartek, 3 kwietnia 2014

MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/mieso-w-piernikowym-sosie-z-saatka-z.html
Składniki,

• 500 g mięsa  np. szynki cielęcej, udźca cielęcego
• 2 łyżki oliwy
• około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra
• 1-2 cebule cukrowe
• 1-2 łyżka masła lub oliwy
•3-4 ząbki czosneku
• 3 łyżki śmietany 30%
• 2 łyżki mąki
•zioła świeże,sól,pieprz,


Przygotowanie:

    Mięso pokroić w poprzek włókien na 1-1,5 cm plasterki.   Rozgrzać oliwę na dużej patelni, włożyć mięso i obsmażyć je z każdej strony po około 2 minuty. W razie potrzeby smażyć mięso partiami. Po obsmażeniu odkładać na talerz.Cebulę obrać, pokroić w piórka ,podsmażyć z czosnkiem.
  W woku  zagotować bulion lub wodę wraz z dodatkami, dodać 4 ziarenka pieprzu  na wrzący bulion włożyć mięso. W razie potrzeby wlać więcej bulionu lub wody, tak aby prawie całe mięso było przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu okolo 40-50 minut do miękkości.Gotowe mięso przelożyć na talerarz i polać sosem piernikowym...zdecydowanie moje smaki..pych!!!
                                                                                                      Składniki na sos piernikowy:
                                                                                                                                                                              100g piernika
pół cebuli
2 ząbki czosnku
kilka suszonych śliwek
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki wywaru warzywnego
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
sok z cytryny
sól
biały pieprz

Przygotowanie:

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem.


Sałatka z kopru włoskiego

Jest to sałatka Jamiego Oliviera,  trochę inna wersja.
Sałatka jest chrupiąca i bardzo smaczna, polecam.
Składniki:


  • papryka czerwona
  • koper włoski
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier



PRZYGOTOWANIE
                                                                                                                                                                 Proporcje składników w tej sałatce są całkowicie dowolne,
Jeśli chodzi o koper włoski to wyróżniamy dwie odmiany jedną o wydłużonej i cieńszej bulwie i drugą bardziej okrągłą i grubą. Do tej sałatki bardziej nadaje się ta druga - jest mniej łykowata i ma więcej zielonych liści, które można wykorzystać do przybrania sałatki.
Papryke myjemy i tniemy na paseczki.
Z kopru odcinamy zielona część część ,usuwamy korzonek  i zewnętrzne twarde liście, Calość przekrawamy na pół i tniemy w cienkie paseczki
Tak przygotowane warzywa przekladamy do miski i wrzucamy  kilka kostek lodu, ten zabieg sprawi, że warzywa staną się bardziej chrupiące.
Po 10 minutach odcedzamy je i i polewamy  sosem zrobionym z oliwy z oliwek i cytryny.
Doprawiamy solą pieprzem
Smacznego.