http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/goloneczki-indyczew-warzywach.html
mocno przyprawiona .. Składniki: - 5 kg karkówki wieprzowej, raczej chudej
- 1 kg tłuszczu - słonina
- 30-40 g siekanego czosnku - 6 g czarnego pieprzu (mielonego) - peklosól 34-40 g/kg
- 6 g pieprzy kajeńskiego
- 6 g tymianku
- jelita wołowe 40-50mm
Wykonanie...
-
Pokroić mięso w kostkę i zapeklować na sucho. Tłuszcz zasolić - 48h w lodówce.
Zmielić mięso i tłuszcz razem na sitku 4-6mm.
Wymieszać mięso z przyprawami i staranne wyrobić farsz.
Napełnić osłonki farszem formują batony ok 30cm.
Osadzać kilka godzin.
Wędzić 4-5 h w wędzarni o temp ok 80 stopni.
Kiełbasa powinna być twarda, a wewnątrz temp ok. 71 stopni.
Prosta i smaczna, ps.szynki inaczej robione ...
Smacznego.........................................SALSICCIA STASIA ................ molto stagionati .. Ingredienti: - 5 kg di collo di maiale, piuttosto magra - 1 kg di grasso - grasso - 30-40 g di aglio tritato - 6 g di pepe nero (tritato) - peklosól 34-40 g / kg - 6 g di peperoni di Caienna - 6 g di timo - intestini di manzo 40-50mm
Esecuzione ... - Tagliate la carne a cubetti e zapeklować asciutto. Fat zasolić - 48 ore in frigorifero. Macinare la carne e grasso insieme in un 4-6mm setaccio. Mescolare la carne con le spezie e impastare accuratamente ripieno. Riempire il ripieno involucri formano barre di circa 30 centimetri. Settle per diverse ore. 4-5 ore per fumare in affumicatoio ad una temperatura di circa 80 gradi. Salsiccia dovrebbe essere difficile, e la temperatura interna di ca. 71 gradi. Semplice e gustosa, ps.szynki altrimenti fatto ... Buon divertimento