http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/marchewki-z-ciasta.html
Składniki:
Ciasto
1 1/2 szkl. mąki pszennej
100g twardego, zimnego masła
100ml gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko i 1 żołtko
2 łyżki mleka do barwnika
Sposób wykonania:
Do miski przesiać mąkę, dodać śmietanę i żółtko (białko odłożyć do
osobnej miseczki) oraz sól i proszek do pieczenia, wszystko posiekać
nożem, a następnie krótko zagnieść jednolite ciasto.Odstawić do lodowki
na 2 godz.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-4 mm
Białko roztrzepać z mlekiem, dodać barwnik, odstawić. Nastawić piekarnik
na 160 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w paski, paskami ciasta
dość ciasno owijać metalowe rurki, po zawinięciu układać na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia.U mnie na stojąco .Posmarować bialkiem z
mlekiem i barwnikiem .Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut. Po
upieczeniu od razu wyjąć, bardzo delikatnie i wystudzić na kratce.
Całkowicie wystudzone „marchewki” nadziać pastą lu jak kto woli słodkim
kremem..SMACZNEGO
jak ktoś nie ma rurek to można z kartonu wyciąć i owinąć sreberkiem...