Składniki:
- 4 duże cukinie
-
0,75-1 kg mielonego mięsa wieprzowego
-
½ pęczka natki pietruszki
-
1 ząbek czosnku-posiekany drobno
-
1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę
-
sól,cukier
-
pieprz
-
1 świeża papryka
- tarty ser grana padano – ilość według upodobań
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne Posiekany miąższ ze środka można dodać do nadzienia.Mielone mięso mieszamy z odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekanej cebuli i pieprzu.
Napełnić wydrążone cukinie farszem, spryskać wierzch olejem .
Układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 40-50 minut w
temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia jakieś 5 minut przed koncem posypujemy startym serem.Smacznego