sobota, 12 kwietnia 2014

Cukinia nadziewana mięsem

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/cukinia-nadziewana-miesem.html

Składniki:
  • 4 duże cukinie
  • 0,75-1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku-posiekany drobno
  • 1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę
  • sól,cukier
  • pieprz
  • 1 świeża papryka
  • tarty ser  grana padano – ilość według upodobań



Przygotowanie:

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne Posiekany miąższ ze środka można dodać do nadzienia.Mielone mięso mieszamy  z odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekanej cebuli i pieprzu.
Napełnić wydrążone cukinie farszem, spryskać  wierzch  olejem .
 Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia jakieś 5 minut przed koncem posypujemy startym serem.Smacznego



Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...