sobota, 26 kwietnia 2014

NA ZIELONEJ PIERZYNCE- MARCHEWKA



SKŁADNIKI;
1-2 marchewki,                                                                                                                                                            po szklance listków mlecza, szczytowych listków młodych pokrzyw i szpinaku,                                                                            2 łyżki liści podagrycznika,                                                                                                                                                   2 łyżki masła, sól, po szczypcie pieprzu i cukru, łyżka soku z cytryny.
WYKONANIE
Marchewkę obrać umyć, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na stopione masło chwilę smażyć, , lekko skropić wodą i sokiem z cytryny, dusić na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Dodać umyte i osuszone całe listki mlecza, pokrzywy, szpinaku i podagrycznika, delikatnie wymieszać, dusić 10-15 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawać jako dodatek do mięs lub wegetariańską przekąskę.