SKŁADNIKI 0,5 kg mąki, 250 g masła, 2 jaja, 200 g śmietany, 25 g drożdży, 100 g ciepłego mleka, pół łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 1 żółtko
- 2 łyżeczki mielonego cynamony,
-0,5 łyżeczki mielonych goździków,
- 1 paczka cukru waniliowego
- 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań),
- łyżeczki startej skórki cytrynowej
Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka.
WYKONANIE
Ciasto:
Mąkę
zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej
misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę
wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże z ksylitolem (lub cukrem)
rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może
kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe
bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów.
Nałożyć
na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty.
Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić
dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na
natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w
temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być
suche i rumiane. Spożywamy je bez sztućców.