sobota, 26 kwietnia 2014

JAK Z OGNISKA -PIECZONE ZIEMNIAKI

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/jak-z-ogniska-pieczone-ziemniaki.html


Składniki:

1-2 kg ziemniakow
6 łyżek mąki żytniej  lub jak ktoś nie ma to pszennej
0,5-1 łyżki soli w zależności jak kto sól lubi
OPCJONALNIE-lecz nie koniecznie
0,5 łyżki przyprawy do ziemniaków
łyżka papryki wędzonej do posypania ziemniaczków
                                                                                                                                               sos z kolendrą


składniki i przygotowanie:


Składniki na półtorej filiżanki
3 obrane ząbki czosnku
½ łyżeczki soli morskiej
ubita filiżanka posiekanych liści kolendry
¼ łyżeczki kminu
200 g jogurtu greckiego                                                                                                                                                   sól i pieprz do smaku
sok z 1/2 limonki
                                                                                                                                                                 Przygotowanie
W moździerzu ucieramy na gładką pastę czosnek z solą. Wymieszać jogurt z liśćmi kolendry i sokiem z limonki.Dodać cukier i doprawić solą i pieprzem.

    

Szpinak duszony z marchewką

Skorzystałam z przepisu podanego na opakowaniu .
Składniki :
1 opakowanie szpinaku
2 marchewki
2 ząbki czosnku
masło do smażenia
przyprawy :sól ,kolorowy pieprz
Przygotowanie :
Umyty i pokrojony szpinak i wrzuc na patelnię na rozgrzane masło  Marchewkę umyj ,obierz i pokrój-obgotować 10-15 minut-- następnie wrzucić  na rozgrzany tłuszcz ,smażyc  krótko ..Dodać przyprawy ,dodać  zmiażdżony czosnek i duś przez chwilę .
                 WYKONANIE

Ziemniaki obrać i opłukać. Nie osuszać. Część ziemniaków mialam ze skórka ,tylko umyte i obtoczone w mące żytniej.Najlepiej wybierać ziemniaki o podobnej wielkości, aby upiekły się w tym samym czasie.
Do małej miseczki wsypać mąkę, sól i przyprawę. Wymieszać. Każdego mokrego ziemniaka obtoczyć w mące i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 220oC  wstawić blachę z ziemniakami 45 minut do 1,5 godziny (ja piekłam około  godziny). Czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaków.
Podawać gorące jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub masłem.

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...