Składniki:
1-2 kg ziemniakow
6 łyżek mąki żytniej lub jak ktoś nie ma to pszennej
0,5-1 łyżki soli w zależności jak kto sól lubi
OPCJONALNIE-lecz nie koniecznie
0,5 łyżki przyprawy do ziemniaków
łyżka papryki wędzonej do posypania ziemniaczków
sos z kolendrą
składniki i przygotowanie:
Składniki na półtorej filiżanki
3 obrane ząbki czosnku
½ łyżeczki soli morskiej
ubita filiżanka posiekanych liści kolendry
¼ łyżeczki kminu
200 g jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku
sok z 1/2 limonki
Przygotowanie
W moździerzu ucieramy na gładką pastę czosnek z solą. Wymieszać jogurt z liśćmi kolendry i sokiem z limonki.Dodać cukier i doprawić solą i pieprzem.
Szpinak duszony z marchewką
Składniki :
1 opakowanie szpinaku
2 marchewki
2 ząbki czosnku
masło do smażenia
przyprawy :sól ,kolorowy pieprz
Przygotowanie :
Umyty i pokrojony szpinak i wrzuc na patelnię na rozgrzane masło Marchewkę umyj ,obierz i pokrój-obgotować 10-15 minut-- następnie wrzucić na rozgrzany tłuszcz ,smażyc krótko ..Dodać przyprawy ,dodać zmiażdżony czosnek i duś przez chwilę .
WYKONANIE
Ziemniaki obrać i opłukać. Nie osuszać. Część ziemniaków mialam ze skórka ,tylko umyte i obtoczone w mące żytniej.Najlepiej wybierać ziemniaki o podobnej wielkości, aby upiekły się w tym samym czasie.
Do małej miseczki wsypać mąkę, sól i przyprawę. Wymieszać. Każdego mokrego ziemniaka obtoczyć w mące i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 220oC wstawić blachę z ziemniakami 45 minut do 1,5 godziny (ja piekłam około godziny). Czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaków.
Podawać gorące jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub masłem.