gdy twoja dłoń
przy mojej śpi, niby owoc.
Zielono mi,
bo ty, właśnie ty
w noc i we dnie mi się śnisz
i jesteś moją ciszą. Zielono mi jak w niedzielę,
najmilsza ma,
dziękuję ci za tę zieleń.
Zielono mi,
bo ty, właśnie ty
w noc i we dnie mi się śnisz
i jesteś moją ciszą
w czasie złym.A.Osiecka
SKŁADNIKI NA CIASTO:
350 g mąki tortowej 350 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
350 g cukru pudru
6 jajek 1/4 łyżeczki barwnika żółtego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
1/4 łyżeczki barwnika zielonego
SKŁADNIKI NA KREM:
250 g sera białego, mielonego
250 g serka mascarpone
180 g masła, miękkiego
250 ml mleka
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 budynie waniliowe lub śmietankowe -proszek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKOWO:
0,5 szklanki śmietanki 30 %
Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy o śr. 24-26 cm w temp. 180 C przez około 20 min. do tzw. suchego patyczka. Każdy płat studzimy.
Masło, ser biały, mascarpone, przesiany cukier puder przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pod koniec łączymy z wanilią oraz sokiem z cytryny.
Na kakaowy blat ułożony w tortownicy wylewamy 1/2 kremu, następnie przykrywamy zielonym blatem, który lekko dociskamy. Wylewamy ostatnią część kremu i przykrywamy żółtym blatem. Odstawiamy w chłodne miejsce.Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy wierzch ciasta, zaraz przed podaniem. Smacznego.