środa, 2 kwietnia 2014

CIASTO DROŻDŻOWE z mąki KONOPNEJ



  350g mąki konopnej
  450 g mąki pszennej
   1 szklanka  cukru
   100 g masła - 11/2 standardowej kostki
   3 jajka
   1 szklanka mleka
   50g świeżych drożdży
Nadzienie                                                                                                                                                   prażone jablka ze słoika

Na kruszonkę:
    pół szklanki mąki
    pół szklanki cukru
    25 g zimnego masła



Mleko lekko podgrzać ,dodac drożdże i łyżke cukru i masło ,wymieszac do rozpuszczenia i odstawic na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajko i zaczyn drożdzowy, a następnie wyrobić elastyczne ciasto .Można też wyrobić ciasto mikserem
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. na ok 1 godzinę.Przygotować kruszonkę - wymieszać palcami wszystkie składniki,aż powstaną grudki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto ,na ciasto położyć jabłka i zawinąć jak roladę. Przełożyć ciasto do natłuszonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki .Posmarowac rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.Odstawić ,aby podroslo.
Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika,piec okolo 30- 40 minut, kiedy patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.
Uwaga - jeśli w trakcie pieczenia ciasto za szybko zrumieni się z góry, można je przykryć papierem do pieczenia. Należy unikać otwierania drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia, szczególnie przez pierwsze 15 minut,żeby ciasto nie opadło i nie powstał zakalec.Ciasto z mąka konopna nie jest suche..SMACZNEGO!!!

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...