Składniki:
- Jeden duży pomidor
- Kilka kromek pieczywa białego, bądź razowego
- Oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Świeża bazylia
- Ocet balsamiczny (można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny)
- Sól i pieprz .
WYKONANIE Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Pieczywo kroimy na nie zbyt duże
kromki i suto skrapiamy oliwą. Następnie wstawiamy je do nagrzanego
piekarnika i trzymamy, aż do zarumienienia.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na dość drobną kostkę. Wrzucamy go
do miski. dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, kilka
drobno posiekanych listków bazylii, pół łyżki octu balsamicznego, trochę
oliwy, sól i pieprz. Całość mieszamy.Pieczywo upieczone nacieramy z obu stron przekrojonym
na pół ząbkiem czosnku. Następnie
nakładamy farsz na kromki i podajemy na stół.
Całość jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a efekt jest smaczny
i aromatyczny. Idealnie nadaję się na szybką przystawkę.