piątek, 18 kwietnia 2014

Paprykarz

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/paprykarz.html

 V



Składniki
2 makrele wędzone
3 marchewki
1 torebka ryżu(100g)
2 średnie cebule
3-4 pieczarki
słoiczek koncentratu pomidorowego
ćwiartka duzego selera,                                                                                                 1 korzen pietruszki                                                                                                                  zioła prowansalskie
przyprawa curry
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Przestudzić. Cebulę pokroić w kosteczkę podsmażyć na oliwie. Warzywa zetrzeć na tartce jarzynowej dodać do cebuli i dusić pod przykryciem chwilę na wolnym ogniu. Pieczarki zetrzeć na tartce jarzynowej , dodać do warzyw  i wszystko dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, przyprawy do smaku. Odstawić do ostygnięcia. Usunąć ości z makreli, mięsko rozdrobnić. Wszystkie składniki razem wymieszać. Powstałą masę odstawić aby składniki dobrze się połączyły. Podawać z pieczywem.
Paprykarz łatwy w wykonaniu a o wiele smaczniejszy niż "puszkowy".
Ważne są przyprawy: zioła prowansalskie i przyprawa curry, bo to one nadają smak potrawie, ale jak zwykle wszystko według własnych upodobań.
SMACZNEGO:))

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...