Składniki
0,5 kilograma mąki pszennej 2 szklanki płatków owsianych górskich
ok.1litra ciepła przegotowana woda
5 ząbków czosnku
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej albo orkiszowej
Sposób przygotowania
Mąkę i płatki wymieszać w dużym słoju .Zalać ciepłą przegotowaną wodą w takiej ilości, by po wymieszaniu zaczyn na zakwas miał konsystencję nieco rzadszą niż śmietana.Odstawić całość w ciepłym miejscu .Po 2-3 dniach przecedzić i dodać ,ziele ,czosnek ,liść laurowy .Dosypać 2 szklanki mąki ,dolać letniej przegotowanej wody-aby powstała konsystencja gęstej śmietany .Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić przykryte gazą na 2-3 dni.Po tym czasie rozlać do słoiczków, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce .