wtorek, 8 kwietnia 2014

Zakwas na barszcz bialy

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/zakwas-na-barszcz-bialy.html


Składniki


0,5 kilograma mąki pszennej                                                                                              2 szklanki płatków owsianych górskich
ok.1litra ciepła przegotowana woda
5 ząbków czosnku
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu                                                                                                                          2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej albo orkiszowej                                                                                

                                                                                                                                                              Sposób przygotowania

Mąkę i płatki wymieszać w dużym słoju .Zalać ciepłą przegotowaną wodą w takiej ilości, by po wymieszaniu zaczyn na zakwas miał konsystencję nieco rzadszą niż śmietana.Odstawić całość w ciepłym miejscu .Po 2-3 dniach przecedzić i dodać ,ziele ,czosnek ,liść laurowy .Dosypać 2 szklanki mąki ,dolać letniej przegotowanej wody-aby powstała konsystencja gęstej śmietany .Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić przykryte gazą na 2-3 dni.Po tym czasie rozlać do słoiczków, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce .