poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Chleb drożdżowy

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/chleb-drozdzowy.html

SKŁADNIKI:
 -100g mąki graham .
 -800g mąki białej
- 100g płatków owsianych
- 14g suchych drożdżylub 50g świeżych
- 600ml letniej wody
- 1/2 łyżki soli  
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- i co kto lubi : suszone pomidory ,suszone pomidory z czosnkiem ,sezam czarny i biały
 WYKONANIE:
Do miski miksera wsypać drożdże ,dodac letnia wode  i wymieszać .Następnie dodawać mąki ,stale mieszając .Dodac olej  ,sól i ziarna jakie chcemy -lubimy.W ilości razem zebranych 1 -1 i1/2 szkl Ciasto musi byc dokładnie wyrobione .Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół.Polowe ciasta przekladamy do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej ziarnami ,z drugiej formujemy bułeczki .Odstawiamy na 15-20 minut ,aby ciasto odpoczęło i podrosło.W między czasie nagrzewamy piekarnik  do 180-200 stopni C i pieczemy chlebek około 30 minut-do suchego patyczka.Po wyjęciu chlebka wstawiamy bułeczki na 20 minut,lub jak mamy duży piekarnik pieczemy razem .Można 2 chlebki zamiast bułek...Pod koniec pieczenia smarujemy chleb rozmąconym jżółtkiem z lyżką mleka.Smacznego:)