http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/chleb-drozdzowy.html
SKŁADNIKI:
-100g mąki graham .
-800g mąki białej
- 100g płatków owsianych
- 14g suchych drożdżylub 50g świeżych
- 600ml letniej wody
- 1/2 łyżki soli
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- i co kto lubi : suszone pomidory ,suszone pomidory z czosnkiem ,sezam czarny i biały
WYKONANIE:
Do
miski miksera wsypać drożdże ,dodac letnia wode i wymieszać .Następnie
dodawać mąki ,stale mieszając .Dodac olej ,sól i ziarna jakie chcemy
-lubimy.W ilości razem zebranych 1 -1 i1/2 szkl Ciasto musi byc
dokładnie wyrobione .Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.Wyrośnięte
ciasto dzielimy na pół.Polowe
ciasta przekladamy do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej ziarnami
,z drugiej formujemy bułeczki .Odstawiamy na 15-20 minut ,aby ciasto
odpoczęło i podrosło.W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180-200
stopni C i pieczemy chlebek około 30 minut-do suchego patyczka.Po
wyjęciu chlebka wstawiamy bułeczki na 20 minut,lub jak mamy duży
piekarnik pieczemy razem .Można 2 chlebki zamiast bułek...Pod koniec
pieczenia smarujemy chleb rozmąconym jżółtkiem z lyżką mleka.Smacznego:)