poniedziałek, 28 kwietnia 2014
W 10 minut schab gotowy.
.Znalazłam go na blogu Joli
Możemy sami zrobić naturalny produkt
SKŁADNIKI :
1 kg wąskiego schabu
Na-- 1 litr zimnej wody
1 łyżki majonezu
2 łyżki soli
1-2 ząbki czosnku
1 ziarna ziela angielskiego
1 liście laurowe
1łyżki majeranku
ćwierć łyżeczki pieprzu ziarnistego
..... WYKONANIE......Do garnka wkładamy majonez i dodajemy szklankę wody. Za
pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez w wodzie, następnie
dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele
angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i
wkładamy umyty schab.
Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie
pyrkać gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy
pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na
minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc.
Po tym czasie garnek ponownie stawiamy na gazie, zagotowujemy i od
momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut.
I tak jak poprzednio zdejmujemy garnek z ognia, nakrywamy pokrywką i
odstawiamy na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie.
Gotowy schab przechowujemy w lodówce.