poniedziałek, 28 kwietnia 2014

W 10 minut schab gotowy.

.Znalazłam go na blogu Joli Możemy sami zrobić naturalny produkt                                                                      SKŁADNIKI :                                                                1 kg wąskiego schabu                                  Na-- 1 litr zimnej wody    1 łyżki majonezu        2 łyżki soli           1-2 ząbki czosnku                                         1 ziarna ziela angielskiego                                                       1 liście laurowe                   1łyżki majeranku ćwierć łyżeczki pieprzu ziarnistego .....                                                    WYKONANIE......Do garnka wkładamy majonez i dodajemy szklankę wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez w wodzie, następnie dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i wkładamy umyty schab. Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Po tym czasie garnek ponownie stawiamy na gazie, zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. I tak jak poprzednio zdejmujemy garnek z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie. Gotowy schab przechowujemy w lodówce.