środa, 30 kwietnia 2014

Lazurowe wybrzeże z jabłkiem

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/lazurowe-wybrzeze-z-jabkiem.html
 Składniki:                                                                                                                                             === Biszkopt: 5 dużych jajek 1 szkl. mąki (2 łyżki mąki ziemniaczanej + reszta pszennej tortowej) 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny                                          ===== Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 2 galaretki niebieskie 1 galaretka cytrynowa ew. cukier sok z cytryny ===== Śmietana: 700 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 10 g żelatyny 70 ml wody  orzechy    
                                                             WYKONANIE wpierw ubijamy białka na bardzo sztywną pianę, następnie utrwalamy pianę cukrem. Gdy nie będą już wyczuwalne kryształki cukru w pianie możemy dodać żółtka zmieszane z sokiem z cytryny - można do jeszcze na małych obrotach wmieszać mikserem. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia -- ja na wolniutkich obrotach miksera mieszam wszystko do uzyskania jednolitej masy.. Gotową masę wylewamy na wyłożonej pergaminem blaszki, wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika (grzałki górna i dolna), pieczemy ok. 20-25 min. Gotowy biszkopt od razu wyjmujemy z pieca i przestudzamy. Następnie obieramy jabłka- u mnie wlasne ze sloika- i nacieramy je przeciętą na pół cytryną, aby nie ściemniały . Następnie kroimy je w plastry Do garnka wrzucamy pokrojone jabłka i zalewamy połową szklanki wody. Prażymy kilka minut, nie za długo, aby jabłka zachowały swoją strukturę. W zależności od gatunku jabłek dolewamy jeszcze wody lub nie. Jeśli mamy kwaskowate jabłka można dosypać cukru, do słodkich wyciskamy trochę soku z cytryny. Do masy jablkowej ,dodajemy galaretkę .Prażymy kilka minut. Gotową masę studzimy. Na wystudzony biszkopt wykładamy letnią masę jabłkową, zalewamy galaretka .Gdy zastygnie ,dodajemy druga galaretke bardziej stężona i kawałki rozrzucamy na pierwszej galaretce. Ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem do smaku na sztywną bitą śmietanę. Gdy się śmietana ubija możemy w 70 ml wody podgrzać w garnuszku żelatynę. Podgrzewamy, aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Do ubitej prawie na maksa śmietany już na mniejszych obrotach miksera wlewamy małym strumyczkiem rozpuszczoną ciepłą żelatynę. Gotową bitą śmietanę układamy na masie jabłkowej. Dekorujemy orzechami zmielonymi... Wstawiamy do lodówki na min. 1 godz., aby całość stężała. Smacznego!