http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/lazurowe-wybrzeze-z-jabkiem.html
Składniki:
=== Biszkopt:
5 dużych jajek
1 szkl. mąki (2 łyżki mąki ziemniaczanej + reszta pszennej tortowej)
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
===== Masa jabłkowa:
1,3 kg jabłek
2 galaretki niebieskie
1 galaretka cytrynowa
ew. cukier
sok z cytryny
===== Śmietana:
700 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
10 g żelatyny
70 ml wody
orzechy
WYKONANIE
wpierw ubijamy białka na bardzo sztywną pianę, następnie utrwalamy
pianę cukrem. Gdy nie będą już wyczuwalne kryształki cukru w pianie
możemy dodać żółtka zmieszane z sokiem z cytryny - można do jeszcze na
małych obrotach wmieszać mikserem. Potem dodajemy przesiane mąki i
proszek do pieczenia -- ja na wolniutkich obrotach miksera mieszam
wszystko do uzyskania jednolitej masy..
Gotową masę wylewamy na wyłożonej pergaminem blaszki, wkładamy do
rozgrzanego do 180 C piekarnika (grzałki górna i dolna), pieczemy ok.
20-25 min. Gotowy biszkopt od razu wyjmujemy z pieca i przestudzamy.
Następnie obieramy jabłka- u mnie wlasne ze sloika- i nacieramy je
przeciętą na pół cytryną, aby nie ściemniały . Następnie kroimy je w
plastry
Do garnka wrzucamy pokrojone jabłka i zalewamy połową szklanki wody.
Prażymy kilka minut, nie za długo, aby jabłka zachowały swoją strukturę.
W zależności od gatunku jabłek dolewamy jeszcze wody lub nie. Jeśli
mamy kwaskowate jabłka można dosypać cukru, do słodkich wyciskamy trochę
soku z cytryny.
Do masy jablkowej ,dodajemy galaretkę .Prażymy kilka minut. Gotową masę
studzimy.
Na wystudzony biszkopt wykładamy letnią masę jabłkową, zalewamy
galaretka .Gdy zastygnie ,dodajemy druga galaretke bardziej stężona i
kawałki rozrzucamy na pierwszej galaretce.
Ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem do smaku na sztywną bitą
śmietanę. Gdy się śmietana ubija możemy w 70 ml wody podgrzać w
garnuszku żelatynę. Podgrzewamy, aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Do
ubitej prawie na maksa śmietany już na mniejszych obrotach miksera
wlewamy małym strumyczkiem rozpuszczoną ciepłą żelatynę. Gotową bitą
śmietanę układamy na masie jabłkowej. Dekorujemy orzechami zmielonymi...
Wstawiamy do lodówki na min. 1 godz., aby całość stężała. Smacznego!