AJVAR ------
Skladniki
- 3kg czerwonej papryki,
- 1 duży bakłażan,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 dojrzałe pomidory,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu balsamico,
- sól i pieprz, ewentualnie chili w proszku
Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć.
Wszystko umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach. Bakłażana i paprykę wyjąć, gdy będą miękkie, a papryki, gdy skórka sczernieje. Pomidory sparzyć wrzątkiem przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić.
Upieczone papryki oczyścić ze skórki i gniazd nasiennych.
Wszystkie warzywa pokroić i włożyć do garnka. Dodać posiekany czosnek, pomidory, oliwę i ocet balsamiczny.
Całość dusić na niewielkim ogniu, aż woda nieco odparuje (ok. 20 minut). Następnie krótko zmiksować (ale nie na jednolite puree – powinny być wyczuwalne małe kawałki warzyw).
Na koniec doprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś chce otrzymać pikantny ajvar, doprawić także chili w proszku. Gotowy ajvar można trzymać w lodówce przez kilka dni albo zapasteryzować w słoiczkach.... przepis z forum cincin...