sobota, 14 grudnia 2013

ajvar sos

 AJVAR ------ 
Skladniki
  • 3kg czerwonej papryki, 
  • 1 duży bakłażan,
  •  1 duża cebula, 
  •  3 ząbki czosnku,
  •  2 dojrzałe pomidory,
  •  2 łyżki oliwy, 
  • 2 łyżki octu balsamico,
  •  sól i pieprz, ewentualnie chili w proszku
Wykonanie 

  Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć.
 Wszystko umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach. Bakłażana i paprykę wyjąć, gdy będą miękkie, a papryki, gdy skórka sczernieje. Pomidory sparzyć wrzątkiem przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić.
 Upieczone papryki oczyścić ze skórki i gniazd nasiennych.
 Wszystkie warzywa pokroić i włożyć do garnka. Dodać posiekany czosnek, pomidory, oliwę i ocet balsamiczny.
Całość dusić na niewielkim ogniu, aż woda nieco odparuje (ok. 20 minut). Następnie krótko zmiksować (ale nie na jednolite puree – powinny być wyczuwalne małe kawałki warzyw).
Na koniec doprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś chce otrzymać pikantny ajvar, doprawić także chili w proszku. Gotowy ajvar można trzymać w lodówce przez kilka dni albo zapasteryzować w słoiczkach.... przepis z forum cincin...