Cukiniowy pasztet
http://kuchniapepin.blogspot.com/2013/12/cukiniowy-pasztetrfd.html
Pasztet z cukinii
autor-Anula-z moimi zmianami..
--------------------------------------------------------------------------------------------------
PASZTET Z CUKINII
ok 3 szkl cukinii, startej na tartce o grubych oczkach, tak na oko taka
jedna duża powinna wystarczyć-- u mnie dużo cukinii
2-3 duże cebule, drobno posiekane---zeszklone na oleju
1,5 szkl bułki tartej--u mnie po pół szklanki bułki tartej ,kaszy
kukurydzianej i otręb owsianych
4 jajka całe
20 dkg sera żółtego, również startego na grubych oczkach--u mnie bez
sera i trzymało się dobrze
3/4 szkl oleju---u mnie 3 łyżki oleju
spora garść pestek dyni -moj pomysł.. sól, pieprz, vegeta do smaku
ewentualnie jeśli ktoś lubi - natka pietruszki--u mnie natka pietruszki
,tymianek świeży
Zetrzec cukinie i posolić ,jak puści sok odcedzić..Ubić bialka i do
nich dodać żółtka.Następnie dodac reszte skladników Po wymieszaniu
proponuję poczekać z 15 minut, aż napęcznieje bułka tarta..Foremke
wysmarowac tłuszczem ,wysypac otrębami . Piec ok godziny w temperaturze
180 stopni. Masa podczas pieczenia powinna urosnąć. i uwaga,
niebezpiecznie apetycznie pachnie!
Smacznego!