Google+ Followers

LITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE

LITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE-ŚLIŻYKI



Śliżyki  trafiły do mnie dzięki dziadkowi, który pochodzi z wileńszczyzny . Tam są  najważniejszą potrawą podczas kolacji wigilijnej. Tradycja ich pieczenia sięga dawnych czasów. Postne, małe, drożdżowe ciasteczka o lekko słodkawym smaku pieczone są na kilka dni przed wigilią i podawane jak tradycja ,każe  z makiełkami, jak u mnie w domu 
     .


SKŁADNIKI:
  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki ciepłego mleka (woda)
  • 8 łyżk oleju
  • szczypta soli
  • 60 g drożdży
  • 2 szklanki suchego maku
  • 20 dkg cukru
  • mąka do podsypania

Drożdże wymieszać z połową cukru, mlekiem i szklanką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Porcje ciasta formować w cienkie wałeczki grubości palca wskazującego. Odcinać około centymetrowe ciasteczka, dość mocno obtaczać w mące i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.