Google+ Followers

chleb

 Zakwas wyjąć z lodówki i po ok.2 godzinach dokarmić.Pozostawić do wieczora żeby się uaktywnił. Zaczyn: ---100 gram aktywnego zakwasu żytniego ---200 gram mąki żytniej razowej ---200 gram przegotowanej letniej wody Składniki zaczynu wymieszać w misce, którą wstawiłam do worka foliowego i zostawiłam na całą noc,żeby podwoił swoją objętość Na drugi dzień rano do zaczynu dodałam: ---800 g mąki pszennej typ 650 --- 500 g letniej przegotowanej wody --- 15 g soli morskiej  --- 1 łyżka płaska cukru

=========WYKONANIE,,,,W wodzie rozpuścić cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać  łyżką w dużej misce,wyłożyć  na stolnicę i wyrabiać ręcznie ok.10 minut.Ciasto zostawić  w misie wsadzonej do worka foliowego na około 1 godzinę Po tym czasie wyjąć  ciasto i kilka razy złożyć,uformować  bochenek i ułożyć  w koszyku na ściereczce dobrze wysypanej mąką.Ponownie włożyć do worka foliowego  i pozostawić do podwojenia objętości.-60-90 minut...Piekarnik nagrzać do 240 stopni C wstawiając do zimnego miseczkę z wodą.Blaszkę wyłożyc papierem do pieczenia ,przelożyc delikatnie wyrośnięty chleb i naciąć go..Pieczemy chleb w 240 stopniach 10 minut i następne 25 minut w temperaturze 215 stopni.Gorący wyłożyć na kratkę,żeby odparował. Chleb po upieczeniu i stukaniu w niego powinien dawać głuchy dźwięk. SMACZNEGO!!!,