=========WYKONANIE,,,,W wodzie rozpuścić cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać łyżką w dużej misce,wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ręcznie ok.10 minut.Ciasto zostawić w misie wsadzonej do worka foliowego na około 1 godzinę Po tym czasie wyjąć ciasto i kilka razy złożyć,uformować bochenek i ułożyć w koszyku na ściereczce dobrze wysypanej mąką.Ponownie włożyć do worka foliowego i pozostawić do podwojenia objętości.-60-90 minut...Piekarnik nagrzać do 240 stopni C wstawiając do zimnego miseczkę z wodą.Blaszkę wyłożyc papierem do pieczenia ,przelożyc delikatnie wyrośnięty chleb i naciąć go..Pieczemy chleb w 240 stopniach 10 minut i następne 25 minut w temperaturze 215 stopni.Gorący wyłożyć na kratkę,żeby odparował. Chleb po upieczeniu i stukaniu w niego powinien dawać głuchy dźwięk. SMACZNEGO!!!,
środa, 18 grudnia 2013
chleb
Zakwas wyjąć z lodówki i po ok.2 godzinach dokarmić.Pozostawić do
wieczora żeby się uaktywnił.
Zaczyn:
---100 gram aktywnego zakwasu żytniego
---200 gram mąki żytniej razowej ---200 gram przegotowanej letniej wody
Składniki zaczynu wymieszać w misce, którą wstawiłam do worka foliowego i
zostawiłam na całą noc,żeby podwoił swoją objętość
Na drugi dzień rano do zaczynu dodałam:
---800 g mąki pszennej typ 650
--- 500 g letniej przegotowanej wody
--- 15 g soli morskiej --- 1 łyżka płaska cukru
=========WYKONANIE,,,,W wodzie rozpuścić cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać łyżką w dużej misce,wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ręcznie ok.10 minut.Ciasto zostawić w misie wsadzonej do worka foliowego na około 1 godzinę Po tym czasie wyjąć ciasto i kilka razy złożyć,uformować bochenek i ułożyć w koszyku na ściereczce dobrze wysypanej mąką.Ponownie włożyć do worka foliowego i pozostawić do podwojenia objętości.-60-90 minut...Piekarnik nagrzać do 240 stopni C wstawiając do zimnego miseczkę z wodą.Blaszkę wyłożyc papierem do pieczenia ,przelożyc delikatnie wyrośnięty chleb i naciąć go..Pieczemy chleb w 240 stopniach 10 minut i następne 25 minut w temperaturze 215 stopni.Gorący wyłożyć na kratkę,żeby odparował. Chleb po upieczeniu i stukaniu w niego powinien dawać głuchy dźwięk. SMACZNEGO!!!,
=========WYKONANIE,,,,W wodzie rozpuścić cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać łyżką w dużej misce,wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ręcznie ok.10 minut.Ciasto zostawić w misie wsadzonej do worka foliowego na około 1 godzinę Po tym czasie wyjąć ciasto i kilka razy złożyć,uformować bochenek i ułożyć w koszyku na ściereczce dobrze wysypanej mąką.Ponownie włożyć do worka foliowego i pozostawić do podwojenia objętości.-60-90 minut...Piekarnik nagrzać do 240 stopni C wstawiając do zimnego miseczkę z wodą.Blaszkę wyłożyc papierem do pieczenia ,przelożyc delikatnie wyrośnięty chleb i naciąć go..Pieczemy chleb w 240 stopniach 10 minut i następne 25 minut w temperaturze 215 stopni.Gorący wyłożyć na kratkę,żeby odparował. Chleb po upieczeniu i stukaniu w niego powinien dawać głuchy dźwięk. SMACZNEGO!!!,
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com