ŚLEDZ
- PRZEKĄSKA
Składniki filety śledziowe a'la mastias 8 sztuk
półtłusty twaróg sernikowy wysokiej jakości 400 g
koperek pęczek
młody szczypiorek pęczek żytni chleb 6 kromek
masło
cytryna żelatyny 1-2 łyżki
czerwona cebula 1
czerwony ocet winny 50 ml
cukier trzcinowy 50 g
- ) WYKONANIE
Ilość chleba, który stanowi „podkład” pod terrynę, w praktyce może
okazać się inna niż podana w przepisie – będzie zależeć od wielkości
kromek.
Do miski przełóżcie twaróg i dodajcie do niego śledzie pokrojone w dość
drobną kostkę, drobno posiekany koperek i szczypiorek oraz sporą ilość
pieprzu. Całość wymieszajcie.
Odetnijcie skórki z chleba i zmiksujcie kromki w malakserze, aż
uzyskacie drobne okruchy. Dzięki usunięciu skórek, chleb łatwiej się
zmiksuje, ale pozostawiając skórki (w których kryje się esencja smaku
żytniego chleba) terryna również się uda.
Masło rozpuśćcie na patelni i wymieszajcie z chlebem.
Ceramiczną, prostokątną lub kwadratową formę np. do zapiekania (w razie
potrzeby użyjcie dwóch) wyłóżcie przezroczystą folią spożywczą, tak, by
wystawała z każdej strony pojemnika.
Na dnie rozłóżcie warstwę chleba i dokładnie ugniećcie go, tworząc
zwartą podstawę pod terrynę.
Podgrzejcie 100 ml wody i sok z cytryny i rozpuśćcie w niej żelatynę.
Gdy płyn przestygnie, dodajcie go do masy serowo-śledziowej i dokładnie
wymieszajcie.
Wyłóżcie masę twarogowo-śledziową na przygotowaną wcześniej warstwę
chleba, i wygładźcie ją z wierzchu.
Wstawcie terrynę na 3-4 godziny do lodówki.
Posiekajcie cebulę na cienkie pół-talarki.
Przygotujcie zalewę do cebuli, tj. zagotujcie 150 ml wody, 50 ml octu i
50 g cukru. Gotową zalewę wystudźcie i marynujcie w niej cebulę przez
minimum pół godziny (albo tak długo, jak terryna pozostaje w lodówce).
Przy pomocy wystającej części folii, wyciągnijcie terrynę z naczynia i
pokrójcie na porcje. Każdy kawałek udekorujcie cebulą oraz
szczypiorkiem.
Smacznego!...przepis z nk.................wydaje sie trudne a szybko sie robi...