sobota, 14 grudnia 2013

schab

Schab po kowalsku Przepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii Lubię gotować                                                                                                                                              . SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju.                            ------------------------------------ SPOSÓB WYKONANIA: Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu ,połozyc po 2-3 oliwki i posypac serem, .Następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni. Kotlety podawać gorące, z ziemniakami i surówką...SMACZNEGO!!!