schab
Schab po kowalsku
Przepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii
Lubię gotować .
SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera,
pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg
pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej
przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju.
------------------------------------
SPOSÓB WYKONANIA: Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na
plastry. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka
roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce
tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać,
posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke ,
oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z
małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą
cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu
,połozyc po 2-3 oliwki i posypac serem, .Następnie piec kotlety w
piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można
to również zrobić na przykrytej patelni. Kotlety podawać gorące, z
ziemniakami i surówką...SMACZNEGO!!!