niedziela, 22 grudnia 2013

Ryba po japońsku


/źródło: "Przyślij przepis"/


Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby
  • 2 duże cebule
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowych
  • przyprawa warzywna
  • maka
  • bułka tarta
  • 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)
  • olej

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem")
  • 4 łyżki octu
  • sól do smaku (opcjonalnie)*
  • pieprz (opcjonalnie)



Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki.
Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.
Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.
Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.

Smacznego!
* jeśli przedobrzycie z vegetą do ryby (tak jak ja) nie dodawajcie już soli do zalewy

Wszystkim Czytelnikom Pysznego jedzonka życzę wspaniałego Nowego 2014 Roku!