gołąbki ziemniaczane
Gołąbki z ziemniakami
To smaczne danie dowodzi, że przepisy na tradycyjne polskie potrawy
mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.=========================================================
składniki:
1 główka kapusty
70dkg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
pół szkl.śmietany
pół.szkl. bulionu z drobiu,lub grzybowego
majeranek
sól, pieprz
sposób zrobienia..... Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków
ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce ,cebulkę posiekac ,podsmażyc na
tłuszczu .Wszystko razem wymieszać z jajkiem i przyprawami.Z kapusty
wyjąć głąb i zanurzac w garnku z wrzącą wodą i zdjąc wierzchnie liście
.Kolejno zdejmowac liście i dalej zanurzac we wrzątku,aż wszystkie
liście będą gotowe.. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie
podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym
farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia).
Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac
bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem .
uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie
przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do
nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.Przepis wzorowany na
przepisie Gessler.SMACZNEGO!!!