Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem.
Ten, dzięki
upieczeniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak
Składniki
- 3-4 duże marchewki
- 2-3 duże pietruszki
- pół selera
- 1-2 małe cebulki
- 5-8 kawałków kapeluszy suszonych borowików
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku,lub zamiast octu soku z cytryny)
- sól, pieprz
Wykonanie
Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie
do garnka wlewamy 3 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki,
seler, ziele, liść laurowy. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do
czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je i
ścieramy na tarce o dużych oczkach . Z gorącego bulionu wyławiamy
jarzyny (przyprawy zostawiamy). Dodajemy starte buraki, majeranek, sól i
obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5-10 minut od momentu wrzenia.
Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc.Grzyby gotujemy w
niedużej ilości wody 250-400ml,gdy zmiękną a woda nabierze aromatu
grzybów ,wlewamy wode z grzybkami do barszczu.
Po nocy odsączamy barszcz, ponownie próbujemy, w razie potrzeby
dodajemy odrobinę użytych wcześniej przypraw. Przed podaniem barszcz
należy podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com