Google+ Followers

Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne

Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne
                         SKLADNIKI---                                                                                 --Barszcz: 2 -3kg buraków (8 -10 dużych sztuk) 3-4 duże marchewki 2-3 duże pietruszki pół selera 1-2 małe cebulki 5-8 kawałków kapeluszy suszonych borowików 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku,lub zamiast octu soku z cytryny) sól, pieprz            ..................                                                                         WYKONANIE-                                                                                                              Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 3 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Z gorącego bulionu wyławiamy jarzyny (przyprawy zostawiamy). Dodajemy starte buraki, majeranek, sól i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5-10 minut od momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc.Grzyby gotujemy w niedużej ilości wody 250-400ml,gdy zmiękną a woda nabierze aromatu grzybów ,wlewamy wode z grzybkami do barszczu. Po nocy odsączamy barszcz, ponownie próbujemy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę użytych wcześniej przypraw. Przed podaniem barszcz należy podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.