piątek, 13 grudnia 2013

Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne

Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne
Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. 
Ten, dzięki upieczeniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak
Składniki

  • 3-4 duże marchewki
  • 2-3 duże pietruszki
  • pół selera
  • 1-2 małe cebulki
  • 5-8 kawałków kapeluszy suszonych borowików
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku,lub zamiast octu soku z cytryny)
  • sól, pieprz

      Wykonanie

 Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 3 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Z gorącego bulionu wyławiamy jarzyny (przyprawy zostawiamy). Dodajemy starte buraki, majeranek, sól i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5-10 minut od momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc.Grzyby gotujemy w niedużej ilości wody 250-400ml,gdy zmiękną a woda nabierze aromatu grzybów ,wlewamy wode z grzybkami do barszczu. Po nocy odsączamy barszcz, ponownie próbujemy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę użytych wcześniej przypraw. Przed podaniem barszcz należy podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com