Drożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 25g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 szklanki mąki
- 1.5 łyżeczki soli
W
ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę,
dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy
i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.
Farsz:
- 30dag pieczarek
- cebula
- sól, pieprz
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulką; doprawiamy do smaku.
Wyrośnięte
ciasto wałkujemy cienko i szklanką wykrajamy kółka. Do każdego
nakładamy małą łyżeczkę nadzienia pieczarkowego i formujemy kuleczkę.
Na natłuszczonej i podsypanej mąką blaszce układamy kuleczki w formie gronek:
Z ciasta formujemy także gałązkę i listek:
Winogrono smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 170o , aż się zarumieni.
Możemy podać jako dodatek do barszczyku :)
Smacznego :) http://dzismamochotena.blox.pl/2010/12/Drozdzowe-Winogrono-z-pieczarkowym-nadzieniem-To.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com