poniedziałek, 2 grudnia 2013

Winogrono z pieczarkami

Drożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem

Ciasto
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki soli

W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.

Farsz:
  • 30dag pieczarek
  • cebula
  • sól, pieprz

Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulką; doprawiamy do smaku.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i szklanką wykrajamy kółka. Do każdego nakładamy małą łyżeczkę nadzienia pieczarkowego i formujemy kuleczkę.
Na natłuszczonej i podsypanej mąką blaszce układamy kuleczki w formie gronek:


 Z ciasta formujemy także gałązkę i listek:

Winogrono smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 170o , aż się zarumieni.
Możemy podać jako dodatek do barszczyku :)
Smacznego :)     http://dzismamochotena.blox.pl/2010/12/Drozdzowe-Winogrono-z-pieczarkowym-nadzieniem-To.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...