pieczone gołąbki z
pieczarkami,ryżem i z kurczakiem
2 piersi z kurczaka
koło 500 g pieczarek
średnia cebula
2 torebki ryżu
przyprawy ,pieprz, sól
1 główka kapusty
Do sosu :
1 koperek - u mnie ze slłoika dzialkowy, zasolony świeży.
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego-swojego z cukini
2 ząbki czosnku
1,5 litr bulionu
Sól, pieprz, zioła prowansalskie,
liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki mąki
pszennej...............................................................................................................................
Wykonanie:
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do osolonego wrzątku i gotować ok. 20
min.
Ugotować ryż, najlepiej 5 minut krócej niż jest podane na opakowaniu.
Pieczarki pokroić, przesmażyć wraz z posiekaną cebulą na oliwie. Dodać
mięso i smażyć razem jeszcze kilka minut, wystudzić. Wymieszać ryż z
masą mięsno- pieczarkową, dodać jajko, przyprawy i czosnek przecisnięty
przez praskę.
Kapustę wyjąć, wystudzić, zdejmować po jednym liściu, wyciąć zgrubienia.
Kłaść na środek farsz i zwijać gołąbki, najpierw boki, potem przód.
Piec gołąbki w piekarniku aż kapusta będzie miękka-około 45-60minut.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku do zrumienienia , dodajemy
wyciśnięty czosnek .
Wlewamy wodę , dodajemy kostkę bulionową , przyprawy , gotujemy ok. 30
minut.
Wlewamy pomidory z puszki,keczup.
Mąkę mieszamy z zimną wodą , dodajemy jogurt lub śmietanę , i wlewamy
wąskim strumieniem do gotujjącego się bulionu. Na końcu doprawiamy do
smaku , wsypujemy posiekany koperek .Upieczone cieple gołąbki przed
podaniem polać sosem.Smacznego!!! .