http://kuchniapepin.blogspot.com/2013/12/dorsz-pieczony-w-sosie.html
Dziś przepis na danie z rybą w roli głównej. Dorsz w przepysznym,
kremowym sosie śmietanowo-cytrynowym.
Przepis na rybę pochodzi z książki Marty Gessler Kuchnia Marty. Kolory
smaków. Jednak przepis u siebie zmieniłam ,bo rybkę upieklam ,ale
przepis podaje oryginalny.Bo w oryginale w efekcie zamiast ryby z sosem
wygląd wskazuje na gulasz,. W każdym razie, z powodu wyśmienitego
smaku, z przyjemnością przepis podaję – zamieniłam jednak solę na
dorsza.
====================================
Dorsz w sosie:
500 g filetów z dorsza (lub w oryginale: soli)
1 łyżka masła
1 mała cebulka
150 ml białego wina
150 ml śmietanki kremówki 30 %
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
Rybę umyć, osuszyć, usunąć skórę. Na dużej patelni rozgrzać masło i
zeszklić na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać rybę, podsmażyć pół
minuty, wlać wino i dusić ok. 10 minut na niewielkim ogniu, do
miękkości. Po tym czasie dodać śmietankę, cukier i sok z cytryny,
wymieszać, doprawić lekko solą i gotować do zgęstnienia sosu (w tym
momencie ryba już całkowicie rozpadła mi się na kawałki, jednak powstał
bardzo smaczny gulasz). Podawać ciepłe..Wygląd ciapki rybnej w sosie nie
przemawial do mnie,więc postanowiłam upiec rybke i polać ją sosem..=====
Mizeria na słodko:
4 duże ogórki gruntowe (lub 2 szklarniowe)
8-10 łyżek gęstej śmietany 18 %
3-4 łyżeczki cukru
szczypta soli, pieprz
Ogórki umyć, cienko obrać (najlepiej sprawdza się obieraczka do warzyw) i
pokroić na cienkie plasterki. W misce wymieszać śmietanę z cukrem,
doprawić lekko pieprzem. Dodać ogórki, wymieszać i lekko (!) doprawić
malutką szczyptą soli i w razie potrzeby cukrem – całość ma być słodka.
Wstawić do lodówki na ok. 30 minut do przegryzienia.
Smacznego!