Przepis znalazłam na Poezji Smaku i spodobał mi się na tyle, że musiałam go zrobić.. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach :) Sam w sobie zachwyca smakiem więc nie musicie przekladać powidlami. Na pewno zrobię go na Święta i Wam go też polecam :
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki miodu
- 1 szklanka ciemnego piwa Grand
- 3 jajka
- 3/4 kostki masła
Wlewamy piwo i czekamy aż wszystko się zagotuje. Ostawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki (0,5 szklanki dodajemy później).
W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy.
Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka)
Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po przestudzeniu możemy przełożyć powidłami i udekorować polewą czekoladową
Ile masła dodać?? :-)
OdpowiedzUsuń