niedziela, 8 grudnia 2013

Piernik Grand Porter

Piernik Grand Porter                                                                                                                                                                                                                                                                       
      Przepis znalazłam na Poezji Smaku i spodobał mi się na tyle, że musiałam go zrobić.. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach :) Sam w sobie zachwyca smakiem więc nie musicie przekladać powidlami. Na pewno  zrobię go na Święta i Wam go też polecam :
Składniki:
  •  2,5 szklanki mąki pszennej 
  •  
  •  1 łyżka ciemnego kakao 
  •  
  • 1,5 łyżeczki sody 
  •  
  •  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  •  
  •  1 łyżeczka imbiru w proszku 
  •  
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  
  •  3/4 szklanki cukru trzcinowego 
  •  
  • 3/4 szklanki miodu 
  •  
  • 1 szklanka ciemnego piwa Grand
  •  
  •   3 jajka 
  •  
  • 3/4 kostki masła                 
W dużym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier, miód, cynamon, imbir, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko mieszamy aż cukier sie rozpuści.
Wlewamy piwo i czekamy aż wszystko się zagotuje. Ostawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki (0,5 szklanki dodajemy później).
W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy.
Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm
 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka)
Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po przestudzeniu możemy przełożyć powidłami i udekorować polewą czekoladową

1 komentarz:

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...