środa, 18 grudnia 2013
ziemniaczane rożyczki
SKŁADNIKI
Około 1-1,5 kg ziemniaków
0,5 szklanki śmietany lub mleka
1-2 jajka
marchewka lub inne warzywa .... dodajac ze 3-4 łyzki szpinaku
,otrzymamy zielone rozyczki ...Sól, pieprz,
świeża bazylia -przyprawy jakie kto lubi....
,,,Ziemniaki gotuje do miękkości. .Warzywa gotuje na parze .Gotowe
ziemniaki i marchewke przepuszczam przez maszynke do mięsa.Następnie
przekladam do miski ,gdzie dodaje ,smietane ,jajka i pryprawy,a reszte
wykonuje za mnie kiciuś-robot.....Gotową masę przeciskam przez maszynkę
do robienia ozdób tortowych lub rękawa cukierniczego – tworząc na blasze
wyłożonej papierem zgrabne różyczki. Piekę około 20 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni (do zlocistego koloru..Do różyczek upieklam
polędwiczkę wieprzowa.....
Pamiętam te rozyczki z dziecinstwa jak Mama robiła..
Smacznego! :)