środa, 18 grudnia 2013
Miętowe orzeźwienie
Przepis na to ciasto z gazetki "Ciasta na stół" w nr 5/36/2004. =================================Składniki na ciasto:
4 jajka;
1,5 szklanki cukru kryształu;
2 szklanki mąki pszennej;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
25 dkg margaryny;
4 łyżki kakao;
1 cukier waniliowy;
0,5 szklanki wody;
====================================================Wykonanie:
Margarynę roztopić, dodać kakao, cukier oraz wodę i mieszając,
podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powstałą masę
przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem
do pieczenia oraz cukier waniliowy i wszystko ponownie wymieszać. Na
koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie
wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do średniej wielkości formy
(wyłożonej papierem pergaminowym) i piec 40-60 minut w temperaturze
180oC.zależy od piekarnika -do suchego patyczka
Składniki na masę:
1 litr śmietanki kremówki 30% lub 36%;
2 łyżki cukru;
0,75 szklanki syropu miętowego;
kilka kropli barwnika spożywczego w kolorze zielonym;
4 płaskie łyżki żelatyny instant;
Wykonanie:
Syrop miętowy zagotować, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić.
Śmietankę ubić z cukrem i pod koniec ubijania dodawać stopniowo
rozpuszczoną żelatynę oraz kilka kropli barwnika.
Do masy zamiast syropu można użyć cukierków miętowych. Wówczas 40 dkg
cukierków miętowych i 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 l gorącej
wody. Dalej postępujemy jak powyżej.
Poncz:
0,5 szklanki wody przegotowanej;
0,25 szklanki syropu miętowego;
Składniki wymieszać.
Dekoracja:
100 g czekolady z nadzieniem miętowym;
4 łyżki śmietany lub mleka;
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną lub mlekiem. Mieszać, by składniki
dobrze się ze sobą połączyły.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, które należy naponczować
przygotowanym, wystudzonym ponczem. Na pierwszy blat ciasta nałożyć
większe pół masy miętowej i przykryć drugą częścią ciasta. Następnie
wyłożyć pozostałą masę i wyrównać powierzchnię. Wierzch ciasta polać
polewą czekoladową.ja starłam czekolade i posypałam..