SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików
3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłego mleka
10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
50 g masła lub margaryny
5-6 łyżek maku JEŚLI UŻYWAMY ŚWIEŻYCH DROŻDŻY:
W ¾ szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z łyżką cukru oraz
łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę mleka, cukier, olej, sól i mieszamy
do połączenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mieszankę jajeczną, zaczyn,
masło i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy, aż ciasto nie
będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min ).
JEŚLI UŻYWAMY SUCHYCH DROŻDŻY:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i mieszamy. Następnie
wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia
objętości ( ok. 1-1,5 godz ).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na
kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ).
Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce,
aby powstał rogalik.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy
ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem
smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypujemy dosyć obficie
makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com