środa, 4 grudnia 2013

Na zielonej łące



przepis z forum mniammniam
NA ZIELONEJ ŁĄCE
.
SKŁADNIKI

-----Ciasto:
450 g mrożonego szpinaku
250 g cukru
3 duże jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                                                                              ----Masa:
300 ml śmietany 36%
2 śmietanki fixy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
owoc granatu
-----------------Ciasto:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy w
dłoniach z nadmiaru wody.Do miski
wybijamy jajka,dodajemy cukier i
miksujemy na wysokich obrotach do
całkowitego rozpuszczenia się
cukru.Dodajemy pomału olej,nie
przerywając
miksowania.Następnie dodajemy przesiane
oba rodzaje mąki z proszkiem do
pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec
dodajemy szpinak,delikatnie
mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do
tortownicy o wymiarach 25
cm,wyłożonej papierem do
pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C
przez 1
godzinę lub do tak zwanego "suchego
patyczka".Studzimy.
-----------Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec
ubijania dodajemy fixy i cukier
puder.
Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy
odciętą górną część na
okruszki.Na ciasto wykładamy
śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i
leciutko dociskamy dłonią,aby nie
odpadały.Całość posypujemy pestkami
granatu

.SMACZNEGO!!! 

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...