wtorek, 10 grudnia 2013

W 10 minut schab gotowy...

 Możemy sami zrobić naturalny produkt,a nie kupowac konserwanty....




SKŁADNIKI :
  • 1 kg wąskiego schabu
  • Na-- 1 litr  zimnej wody
  • 1 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liście laurowe
  • 1łyżki majeranku
  • ćwierć  łyżeczki pieprzu ziarnistego
                                                                            ..................................................     WYKONANIE......Do garn ka wkładamy  majonez i dodajemy szklankę wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez w wodzie, następnie dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i wkładamy umyty schab.


Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc. 
Po tym czasie garnek ponownie stawiamy na gazie, zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. 

I tak jak poprzednio zdejmujemy garnek z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie.
Gotowy schab przechowujemy w lodówce.

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...