Składniki:
- kilogram solonych śledzi
- tyle samo cebuli
- 3 – 4 suszone prawdziwki
- pół puszki wędzonych szprotek (w oleju lub w pomidorach)
- mała puszka przecieru pomidorowego
- jeden większy lub dwa małe korniszony
- olej do smażenia -------------------------------Przygotowanie:
Na noc namoczyć śledzie i grzyby (oczywiście, osobno). Następnego dnia śledzie obrać z ości i pokroić w dosyć dużą kostkę. Grzyby i korniszony bardzo drobno posiekać. Szprotki rozgnieść widelcem na miazgę. Drobno pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć na oleju, ale tylko tyle, by się zeszkliła, a nie zmieniła koloru. Do cebuli dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki.
W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami z octu. U mnie pierwsza porcja zjedzona ,trzeba znowu zrobić ...
- kilogram solonych śledzi
- tyle samo cebuli
- 3 – 4 suszone prawdziwki
- pół puszki wędzonych szprotek (w oleju lub w pomidorach)
- mała puszka przecieru pomidorowego
- jeden większy lub dwa małe korniszony
- olej do smażenia -------------------------------Przygotowanie:
Na noc namoczyć śledzie i grzyby (oczywiście, osobno). Następnego dnia śledzie obrać z ości i pokroić w dosyć dużą kostkę. Grzyby i korniszony bardzo drobno posiekać. Szprotki rozgnieść widelcem na miazgę. Drobno pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć na oleju, ale tylko tyle, by się zeszkliła, a nie zmieniła koloru. Do cebuli dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki.
W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami z octu. U mnie pierwsza porcja zjedzona ,trzeba znowu zrobić ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com