Niech
w Nowym Roku świat będzie dla Ciebie pełen ciepła, radości i przyjaciół,
a w Twoim domu niech nigdy nie zabraknie: miłości, serdeczności, pogody
ducha i zrozumienia oraz wszelkiego dobra! Najwspanialszego pełnego
uroku Nowego Roku!
By miłość królowała!
By radość panowała!
By szczęście Ciebie szukało!
I zdrowie dopisywało!
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!
By miłość królowała!
By radość panowała!
By szczęście Ciebie szukało!
I zdrowie dopisywało!
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!
Wypijmy więc razem lampkę szampana
za Nasze zdrowie, aż się zakreci nam troszeczkę w głowie
Wiec życzę Tobie na wszystkie dni Nowego Roku
wiary w sercu i swiatła w mroku.
Obyś jednym krokiem mijal przeszkody
Byś czuł się silny i wiecznie młody





=============================================
Ciasto:
* 600 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki soli
* 180 g śmietany 18%
* 80 g mleka
* 180 g oleju
Farsz:
* 3 nogi z kurczaka
* 1 duża marchewka
* pół selera
* 300 g pieczarek
* 1 pęczek szczypiorku
* sól
* pieprz
Wierzch pierożków:
* 1 jajko
* 2 łyżki mleka
* mak
Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w
osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i
doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu
powinien dawać się formować i nie sypać.
==================================
Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite,
elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie
można dodać łyżkę śmietany . Ciasto odstawiamy na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których
szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na
blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką.
Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać!
Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto
zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się
podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z
mlekiem i posypujemy sezamem,makiem suszonymi pomidorami ,co kto woli
Pierożki pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się
zrumienić, więc można ostatnie 5 minut włączyć opcję grilla.
Świetne są do szklaneczki gorącego barszczyku.
Smacznego polecam gorąco..... :)
Gołąbki z ziemniakami
To smaczne danie dowodzi, że przepisy na tradycyjne polskie potrawy
mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.=========================================================
składniki:
1 główka kapusty
70dkg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
pół szkl.śmietany
pół.szkl. bulionu z drobiu,lub grzybowego
majeranek
sól, pieprz
sposób zrobienia..... Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków
ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce ,cebulkę posiekac ,podsmażyc na
tłuszczu .Wszystko razem wymieszać z jajkiem i przyprawami.Z kapusty
wyjąć głąb i zanurzac w garnku z wrzącą wodą i zdjąc wierzchnie liście
.Kolejno zdejmowac liście i dalej zanurzac we wrzątku,aż wszystkie
liście będą gotowe.. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie
podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym
farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia).
Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac
bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem .
uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie
przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do
nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.Przepis wzorowany na
przepisie Gessler.SMACZNEGO!!!

Pasztet z cukinii
autor-Anula-z moimi zmianami..
--------------------------------------------------------------------------------------------------
PASZTET Z CUKINII
ok 3 szkl cukinii, startej na tartce o grubych oczkach, tak na oko taka
jedna duża powinna wystarczyć-- u mnie dużo cukinii
2-3 duże cebule, drobno posiekane---zeszklone na oleju
1,5 szkl bułki tartej--u mnie po pół szklanki bułki tartej ,kaszy
kukurydzianej i otręb owsianych
4 jajka całe
20 dkg sera żółtego, również startego na grubych oczkach--u mnie bez
sera i trzymało się dobrze
3/4 szkl oleju---u mnie 3 łyżki oleju
spora garść pestek dyni -moj pomysł.. sól, pieprz, vegeta do smaku
ewentualnie jeśli ktoś lubi - natka pietruszki--u mnie natka pietruszki
,tymianek świeży
Zetrzec cukinie i posolić ,jak puści sok odcedzić..Ubić bialka i do
nich dodać żółtka.Następnie dodac reszte skladników Po wymieszaniu
proponuję poczekać z 15 minut, aż napęcznieje bułka tarta..Foremke
wysmarowac tłuszczem ,wysypac otrębami . Piec ok godziny w temperaturze
180 stopni. Masa podczas pieczenia powinna urosnąć. i uwaga,
niebezpiecznie apetycznie pachnie!
Smacznego!


Schab po kowalsku
Przepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii
Lubię gotować .
SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera,
pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg
pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej
przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju.
------------------------------------
SPOSÓB WYKONANIA: Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na
plastry. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka
roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce
tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać,
posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke ,
oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z
małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą
cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu
,połozyc po 2-3 oliwki i posypac serem, .Następnie piec kotlety w
piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można
to również zrobić na przykrytej patelni. Kotlety podawać gorące, z
ziemniakami i surówką...SMACZNEGO!!!
Kalafior zapiekany z sosem --------------------------------składniki:
1 duży kalafior
1/4 kostki (50 g) masła
1/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki (500 ml) mleka
200 g tartego żółtego sera typu Cheddar lub Gouda
sól
Kalafior zapiekany z sosem serowym ------------------------------------------------------------------------------------------- sposób przygotowania: Umytego
kalafiora w całości obgotuj w osolonym wrzątku około 4-6 minut, odcedź i
przestudź. Następnie podziel go na różyczki i ułóż w naczyniu do
zapiekania. Przygotuj sos: w dużym rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i
dodaj mąkę. Mieszaj przez cały czas trzepaczką, aż mąka się zrumieni.
Zwiększ płomień i nie przerywając mieszania zacznij dolewać mleko. Gotuj
i mieszaj dalej ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje i będzie gładki.
Zmniejsz ogień, dodaj 2/3 startego sera i dokładnie wymieszaj - ser
powinien się rozpuścić. Gotowym sosem serowym polej kalafiora, posyp
pozostałą 1/3 sera i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz
ok. 30 minut, aż kalafior będzie złocisty, a sos będzie bulgotał.