czwartek, 10 sierpnia 2017

chleb z chia-szałwią hiszpańską=== chia-pane con salvia spagnolo



  Składniki na 2 chlebki:                                                                                                                                             
  • 1 kg mąki krupczatki,,, 
  • 6 łyżek pestek słonecznika
  • 4 łyżki nasion chia-  szałwii hiszpańskiej    
  •  2 łyżki czarnuszki   
  •  3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 1 szklanka otrębów pszennych,lub innych
  • 1½ łyżki soli
  •  2½ łyżki   cukru                                                                                                                                 
  • 5 dag pokruszonych świeżych drożdży
  • 1 litr bardzo ciepłej  wody

Wykonanie  :              
                                                                                                                                                                                                                                                                 Bardzo prosty,smaczny  i szybki w przygotowaniu chlebek.Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy 1 litrem dość ciepłej wody i ponownie mieszamy. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wykładamy dwie keksówki papierem do pieczenia. Przekładamy masę chlebową do foremek, wyrównujemy wierzch i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 210-220 °C (góra-dół). przepis od masażystki Renatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com