poniedziałek, 1 września 2014

Briami -casseruola Delicious,

Pyszna zapiekanka,                                                                                                                   SKŁADNIKI 5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki 5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki 2-4 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostke* 1/3 szklanki oliwki 4 lyzki wody 2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego 1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej 1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej),małe pomidorki sol i pieprz, do smaku, dodałam marchewkę 3 sztuki dla koloru                                                            WYKONANIE                                 Rozgrzac piekarnik do 220 st.C. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane! =====dodatkowe informacje * Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser sie tylko roztopi i zmieni cala konsystencje zapiekanki.na każdy talerz plaster fety można położyć.oryginalny przepis z internetu plus moje dodatki .SMACZNEGO!!!...
......Briami .... Delicious INGREDIENTI casseruola 5 zucchine medie, tagliate a fette 1/2 cm 4 grandi patate, sbucciate, tagliate a fette 1,2 centimetri 5 spicchi d'aglio (o più) tagliate a fettine sottili 2-4 medie pomodori, tritati su quadranti 15dag parmigiano, tagliata a cubetti * 1/3 tazza di olive 4 cucchiai di acqua 2 cucchiai colmi di origano fresco tritato 1 1/2 cucchiai di menta fresca, tritata 1 cucchiaio di coriandolo fresco o prezzemolo (tritato), pomodorini sale e pepe, al gusto, ho aggiunto le carote per il colore 3 pezzi Preriscaldare ESECUZIONE forno a 220 º C. Tutte le verdure versato in pinta, zarodpornego piatto piatto. Versare l'acqua, d'oliva e cospargere con erbe aromatiche e sale in maniera forte przysmaczyc e pepe. Mescolare il tutto bene e cuocere per circa 1 1/2 ore o più, mescolando di tanto in tanto per tutte le verdure przyrumienily ben agosto. Greci Dare la casseruola con una fetta di formaggio feta baguette freddo e croccante. Vino il più desiderabile! Ulteriori informazioni ===== * parmigiano deve essere tagliato a dadini, non tagliuzzato - cubetti di formaggio si trasforma in grumi irregolari brunito, mentre le vecchie formaggio si scioglie e agosto cambiano solo le texture zapiekanki.na ogni fetta piatto centimetro di feta può położyć.oryginalny fornitura di Internet plus miei integrazioni .SMACZNEGO !!!