Pomidory suszone
Składniki:
- pomidory lima,lu inne podłużne
- świeżo zmielona sól
- kilka ząbków czosnku pokrojonego w plasterki
- oliwa extra virgin
Pomidory umyć, przekroić na pół, i układać na
tackach do suszenia . Posolić ,popieprzyć i suszyć w suszarce do grzybów, około 5-6 godzin -
trzeba wyciągać już podsuszone
pomidory, lub na blasze w piekarniku,
w temperaturze około 80-100 stopni przez około 5-6 godzin przy
uchylonych
drzwiczkach. Wysuszone pomidory przełożyć do słoiczków.W rondelku zagrzac mocno
oliwe ,ale NIE GOTOWAĆ. Do każdego słoiczka dodajemy po kilka plasterków czosnku i zalewam ciepłą, podgrzaną oliwą .Zamknąć, zakręcić słoik - odstawić w ciemne miejsce, do zjedzenia idelane....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com