czwartek, 11 września 2014

Pomidory suszone


Składniki:

  • pomidory  lima,lu inne podłużne
  • świeżo zmielona sól
  • kilka ząbków czosnku  pokrojonego  w plasterki
  • oliwa extra virgin
  • pieprz
Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                               Pomidory umyć, przekroić na pół, i układać na tackach do suszenia .                                   Posolić ,popieprzyć i suszyć w suszarce do grzybów, około 5-6 godzin - trzeba wyciągać już podsuszone pomidory,                                                                                                            lub na blasze w piekarniku, w temperaturze około 80-100 stopni przez około 5-6 godzin przy uchylonych drzwiczkach.                                                                                     Wysuszone pomidory  przełożyć do słoiczków.W rondelku zagrzac mocno oliwe ,ale              NIE GOTOWAĆ.                                                                                                                Do każdego słoiczka dodajemy po kilka plasterków czosnku i zalewam ciepłą, podgrzaną oliwą .Zamknąć, zakręcić słoik - odstawić w ciemne miejsce, do zjedzenia idelane....

Przetwory na widelcu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com