Google+ Followers

Buleczki z marchwi



Zaczyn
  • 15 -20 g drożdży świeżych
  • 1 -2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka ciepłego

Wymieszać składniki i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Ciasto

  • 1 szklanka puree z marchwi-przepis tutaj
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanka mąki orkiszowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 70 g rozpuszczonego masła


Marchęwkę ugotowaną zmiksować . Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiane mąki, dodać ,wszystkie składniki i zaczyn. Wyrobić dokładnie ciasto. Dodać puree z marchewki i rozpuszczone maslo. .Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Można, w razie potrzeby dodać dodatkową łyżkę mąki. Wszystko zależy od tego jak mokra była marchewka.
Na 1 godzine zostawiamy do wyrośnięcia .Ciasto ma podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ponacinać na 8 części ,środek pozostawić nie przecięty .Pozostawić do wyrośnięcia do czasu aż wyraźnie urosną,okolo 20 minut

Pomysł na bułeczki z tego zdjęcia

Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.