Zaczyn
-
15 -20 g drożdży świeżych
-
1 -2 łyżeczki cukru
-
2-3 łyżki mąki
-
pół szklanki mleka ciepłego
Wymieszać składniki i
zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Ciasto
-
1 szklanka puree z marchwi-przepis tutaj
-
pół szklanki mleka
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 szklanka mąki orkiszowej
-
3 łyżki cukru
-
1-2 jajka
-
pół łyżeczki soli
-
70 g rozpuszczonego masła
Marchęwkę ugotowaną
zmiksować . Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiane mąki, dodać
,wszystkie składniki i zaczyn. Wyrobić dokładnie ciasto. Dodać
puree z marchewki i rozpuszczone maslo. .Wyrabiać aż ciasto będzie
gładkie i sprężyste. Można, w razie potrzeby dodać dodatkową
łyżkę mąki. Wszystko zależy od tego jak mokra była marchewka.
Na 1 godzine zostawiamy
do wyrośnięcia .Ciasto ma podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto
podzielić na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki.
Bułeczki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Ponacinać na 8 części ,środek pozostawić nie przecięty
.Pozostawić do wyrośnięcia do czasu aż wyraźnie urosną,okolo 20
minut
Pomysł na bułeczki z tego zdjęcia
Wyrośnięte bułki
posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piec w piekarniku
rozgrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com