czwartek, 11 września 2014

dżem-konfitura z marchewki i antonówki


                                                                  



SKŁADNIKI
  • 4-5 jabłek antonówek
  • 2 kg marchwi
  • około 1 kg cukru
  • 8 łyżki koniaku lub whisky
  • 4 cytryny
  • 4 pomarańcze                                                                                                                                                                                           WYKONANIE

Marchewkę  obrać, umyć i pokroić w plastry.Włożyc do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż bedzie miekka.Jabłka obrać ,zmiksowac ,zalac sokiem z cytryny
Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę polączyc z jabłkami .Wszystko razem zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn. Reszte wyciśniętego soku z cytryny i sok z pomaranczy Smażyć na małym ogniu , około 20-30.Następnie dodać whisky.Gotować na małym ogniu  ok.15-20 minut ,mieszając od czasu do  czasu.Konfiturę gorącą przełożyć do czystych ,wyparzonych słoiczkow.Smacznego   ps.można pasteryzować 10-15minut,lub gorącą wkładać do słoiczków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...