SKŁADNIKI
- 4-5 jabłek antonówek
- 2 kg marchwi
- około 1 kg cukru
- 8 łyżki koniaku lub whisky
- 4 cytryny
- 4 pomarańcze WYKONANIE
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plastry.Włożyc do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż bedzie miekka.Jabłka obrać ,zmiksowac ,zalac sokiem z cytryny
Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę polączyc z jabłkami .Wszystko razem zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn. Reszte wyciśniętego soku z cytryny i sok z pomaranczy Smażyć na małym ogniu , około 20-30.Następnie dodać whisky.Gotować na małym ogniu ok.15-20 minut ,mieszając od czasu do czasu.Konfiturę gorącą przełożyć do czystych ,wyparzonych słoiczkow.Smacznego ps.można pasteryzować 10-15minut,lub gorącą wkładać do słoiczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com